Mgr. Ondřej Krutílek

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2024 16:08:00

Česká republika získala významné ekonomické portfolio

Česká republika získala významné ekonomické portfolio

Nominací Jozefa Síkely na post komisaře pro mezinárodní partnerství získala podle europoslanců za ODS Česká republika poprvé za dobu svého členství v EU významné ekonomické portfolio.

 „Jde o silné ekonomické portfolio s rozsáhlým rozpočtem, jehož náplní je posílení mezinárodních obchodních vztahů EU. Sama předsedkyně Komise ho nazvala evropským investičním portfoliem. Portfolio pro mezinárodní partnerství bude mít na starosti mimo jiné zlepšování důležitých ekonomických vztahů s dynamicky se rozvíjejícími oblastmi Indo-Pacifiku, Afriky, Latinské Ameriky či Karibiku. To jistě znamená dobrou zprávu pro Českou republiku, která je silně vývozně orientovanou ekonomikou. Navíc toto portfolio má vztah i k důležité otázce migrace, protože cílené unijní investice v komplikovaných zemích mohou migraci do Evropy zásadně omezit,“ uvedla europoslankyně a předsedkyně klubu ODS v Evropském parlamentu Veronika Vrecionová.

„Portfolio, které získal Jozef Síkela, má navíc přesah do dalších oblastí, které jsou důležité pro Českou republiku. Zahrnuje v sobě totiž například v souvislosti se strategickými surovinami také silný bezpečnostní prvek, což je velmi aktuální v době nutného odstřihávání naší země i celé Evropy od závislosti na surovinách z Ruska a Číny. Jde zároveň o portfolio, které má v popisu práce reagovat na rostoucí vliv Číny či Ruska ve třetích zemích, což v sobě zahrnuje kombinaci mezinárodněpolitických a ekonomických opatření,“ řekl europoslanec Ondřej Krutílek.

„Seznámil jsem se se složením Komise jako celku a žádné nadšení to ve mně rozhodně nevyvolává. Jsem zvědav na budoucí slyšení komisařů v Evropském parlamentu,“ uvedl europoslanec Alexandr Vondra.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama