Jiří Randula

Pravda nikdy nespočívá uprostřed.
  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2024 18:45:55

Malá úvaha na téma Pirátů

Malá úvaha na téma Pirátů

Pokud by parlamentní volby v roce 2021 byly skutečně rovné a odpovídaly zásadám poměrného zastoupení tak, jak požaduje Ústava, byly by ve Sněmovně 4 další subjekty, všechny silnější než Piráti a přibližně 31 poslaneckých mandátů by držel někdo jiný.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 voliči dali velmi aktivně - prostřednictvím kroužkování najevo, že o Piráty prakticky vůbec nestojí, což letošní volby do EP a krajských zastupitelstev jenom potvrdily.

Podle stávajícího volebního zákona je (podle mě bohužel) pro samostatně kandidující stranu nemožné, aby existovala v Parlamentu pouze se 4 poslanci, protože 4 poslanci odpovídají přibližně pouze 2% voličské podpoře a uzavírací klauzule je u nás (podle mě chybně) nastavena až na 5%.

Jinými slovy - uvědomme si, že Piráti jsou dnes v Parlamentu, zatímco jiné strany, které ve volbách 2021 měly třeba i mnohem vyšší voličskou podporu než oni, tam nejsou.
Takový výsledek dle mého názoru neodpovídá požadavkům, jež ve čl. 18. odst. (1) na volby do PS klade Ústava:

"Volby do Poslanecké sněmovny se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, podle zásad poměrného zastoupení."

Výsledek voleb 2021 tedy nebyl ani rovný a ani neodpovídal zásadám poměrného zastoupení.

Pokud by se měřilo všem stejným metrem a uzavírací klauzule pro všechny byla pouze 2% (jaká fakticky platila pro Piráty), potom by výsledek voleb vypadal úplně jinak, ačkoliv by voliči hlasovali úplně stejně jako tehdy hlasovali.

V PS bychom dnes měli o 4 strany víc, protože tuto 2% hranici, která fakticky platila pro Piráty, překročily 4 další subjekty. To znamená, že celých 31 poslaneckých mandátů by držel někdo jiný, než drží dnes a vláda by tak musela být sestavena na zcela jiném půdorysu, než ta stávající.

Samotné angažmá Pirátů ve vládě potom nelze vnímat jinak, než jako jasnou snahu vnutit jejich minoritní neomarxistickou a progresivistickou ideologii majoritě, která o ni ve skutečnosti nemá žádný zájem a nepřeje si ji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama