Lenka Knechtová

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.10.2024 19:07:00

Ženy jsou v tomto státě neviditelná pracovní síla

Ženy jsou v tomto státě neviditelná pracovní síla

Projev na 113. schůzi Poslanecké sněmovny 3. října 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění.

 Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já bych navázala na svou ctěnou kolegyní Ivanku Mádlovou a odpověděla bych i panu poslanci Salvetrovi vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně.

Nám totiž z toho problému vypadávají ženy, protože ženy jsou v tomto státě neviditelná pracovní síla. Když chcete mít miminko už třeba na vysoké škole, tak ty služby a přístup té vysoké školy není zdaleka prorodinný. A my tady dneska nemáme pana ministra školství Beka, aby nám o tomhle tématu něco řekl. My jsme už v prvním čtení žádali, aby se vyjádřil k tomuto tématu i pan ministr zdravotnictví, protože ty otázky, které si tady klademe, souvisí se zdravotním stavem. A pana ministra zdravotnictví taky momentálně nemáme.

Já jsem jedna ze zakladatelek rodinného centra, takže o té problematice rodiny si myslím, že vím hodně. A není možné vytrhnout jenom věk odchodu do důchodu a nepodívat se na všechny ty složky a jakým způsobem nám to v tom terénu funguje. Ano, tak si řekněme, že posuneme věk odchodu do důchodu a budeme prostě pro naše rodiče potřebovat o 50 - 60 % navýšit kapacity v domovech pro seniory. My ty domovy pro seniory nemáme. My za to lůžko v domově pro seniory jako stát třeba platíme až 50 tisíc, což je nesrovnatelná částka s tím, když pečujeme o ty lidi doma. Takže je potom otázka, kdy je ten vhodný věk odchodu do důchodu. Děkuju.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama