Mgr. Pavel Fischer

  • BPP
  • Praha 12
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,34. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2024 7:17:00

Na zabezpečení obrany budeme muset vynaložit víc prostředků

Na zabezpečení obrany budeme muset vynaložit víc prostředků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výdajům na obranu

 Vláda předkládá parlamentu informaci o stavu zajištění obrany státu každý rok. Z té letošní mi vychází, že stav naší obrany není dobrý. Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost projednával informaci o obranyschopnosti naší státu. Stav není uspokojivý:
  • Máme málo vojáků navzdory úsilí získávat nové síly. Trh práce nabízí uchazečům výhodnější podmínky, než poskytuje Armáda ČR.
  • Infrastruktura potřebuje modernizovat: budovy jsou zanedbané, a přitom potřebujeme moderní zázemí pro naše vojáky i pro jednotky NATO, které se přes naše území ve velkém přesouvají dále na východ.
  • Zásoby jsou nedostatečné. Ve skladech chybí munice, střely, vojenská technika.
  • V některých schopnostech máme vážné nedostatky.
  • Armáda řeší obrovský vnitřní dluh z minulých desetiletí. Nabrali jsme zpoždění s výstavbou schopností, které jsme slíbili dodat. Kvůli těmto nedostatkům musí spojenci NATO převzít naše úkoly. Tím dále oslabujeme celkovou bojeschopnost spojenců.

Je třeba, aby Česká republika dohnala tohle zpoždění. A je třeba, abychom odpovídajícím způsobem reagovali na další zhoršování bezpečnostního prostředí. Jsou ozbrojené síly schopny dostatečně rychle se rozvinout do válečné organizační struktury? Vojenské jednotky, které jsou na papíře nebo v kasárnách, ale které nedokážou odpovědět na hrozbu, nevytvoří odpovídající reakci na pohyby sil protivníka. Jedině věrohodná obranyschopnost může z naší strany zapůsobit jako odstrašení nepřítele. A právě na odstrašení stojí celá síla NATO.

Jsou tu i pozitivní zprávy. Podařilo se zahájit rozsáhlé modernizační projekty. Moderní zbraně chrání životy a zdraví našich vojáků. Armáda se konečně zbavuje závislosti na sovětské bojové technice, která má jít tam, kam patří. Do muzea.

Zabezpečit obranu státu je úkol pro celou společnost. Naše obranyschopnost je tak silná, jako je naše vůle bránit se. Anebo vědomí, že přesně víme, co máme bránit. A také naše odolnost v psychologické válce, která podle nejnovějších zpráv dále sílí.

Svět zbrojí ve velkém. Na nákupy zbraní se stojí dlouhé fronty, ceny se zvýšily. To, co jsme pro vlastní hloupost nenakoupili v minulosti, se prodává dnes za vysoké ceny. A navíc žijeme ve světě, v němž síla zbraní a počty armád nakonec stejně rozhodují.

S ohledem na mimořádné dluhy z minulosti, na stav naší armády i na současné bezpečnostní výzvy musíme dělat mnohem víc. Jsem přesvědčen, že obranný rozpočet na úrovni 2 % HDP na to nestačí. Na zabezpečení obrany státu budeme muset v nejbližších letech vynaložit víc prostředků a mnohem větší úsilí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama