PhDr. Vladimír Pelc

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2024 17:50:11

Nepravdivá informace o muzeu v Jaroměři

Nepravdivá informace o muzeu v Jaroměři

Na webu Novinky.cz byl 11. 10. 2024 publikován článek redaktorky Ludmily Žlábkové o ukončení činnosti Prvního vojensko-historického muzea Miroslava Frosta. V článku byla použita nepravdivá informace.

 Článek nepravdivou informací čtenáře mystifikuje (viz). Autorka nejdříve podává přilehlá fakta: Po dvaceti letech provozu musí První vojensko-historické muzeum Miroslava Frosta vyklidit prostory, které mělo od města Jaroměř pronajato v jedné z pevnostních budov v Josefově. Důvodem je nezaplacený dluh za energie ve výši minimálně 80 tisíc korun. Město zaslalo provozovateli příkaz k vystěhování už na konci srpna.

Dále redaktorka uvádí nepravdivou informaci, když tvrdí: Asi před deseti lety správu zařízení převzal Svaz bojovníků za svobodu v čele s předsedou Jaroslavem Vodičkou.

Není to pravdivé tvrzení; pokud by redaktorka byla pečlivá, neměla by problém pravdivou informaci získat: Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) žádné takové zařízení do své správy nikdy nepřevzal. K něčemu takovému by totiž bylo, podle jeho stanov, nezbytné schválení ústředním výborem tohoto svazu – nikdy však takový návrh nebyl předsednictvem (předseda Jaroslav Vodička) ústřednímu výboru ke schválení předložen, tedy nemohl být ani schválen. K placení provozu uvedeného muzea ze státní dotace, kterou svaz dostával na svou činnosti, se dělo pouze na základě soukromého rozhodnutí Jaroslava Vodičky.

Část členů ústředního výboru i organizací se od roku 2018 dožadovala informací o tom, proč a v jaké výši je soukromé muzeum (majitelem sbírek je p. Frost) z prostředků ČSBS sanováno; chtěla, aby Vodičkovo vedení předložilo veškeré údaje o finančních tocích směřujících k jiným subjektům, aby předložilo návrh na okamžité zastavení jakýchkoli plateb na muzeum zahrnující i muzeum zpěváka Waldemara Matušky, které nemá s činností našeho svazu nic společného, protože obsahové zaměření muzea neodpovídá stanovám ČSBS, exponáty jsou v majetku fyzické osoby, nikoli našeho svazu; částky uvedených plateb v řádu mnoha set tisíců korun jsou pro rozpočet svazu neúnosné; při rozhodování o této záležitosti by neměly hrát roli příbuzenské svazky osob spojených s činností muzea se členy předsednictva včetně osobního zájmu prostřednictvím firmy zajišťující ostrahu.

Tyto dotazy vznášené od roku 2018 na výkonném i ústředním výboru ČSBS nebyly J. Vodičkou ani nikým z vedení svazu nikdy zodpovězeny. Žádná smlouva o platbách za provoz soukromého muzea nebyla ústřednímu výboru ke schválení předložena. I to bylo důvodem, proč část organizací z Vodičkova spolku vystoupila; podrobnější informace lze najít na webu protifasismu.cz, zejm. část Kronika platformy „Vraťme vážnost Českému svazu bojovníků za svobodu“.

Není tedy pravda, že asi před deseti lety správu zařízení převzal Svaz bojovníků za svobodu v čele s předsedou Jaroslavem Vodičkou; pravdou je, že uvedený svaz žádnou správu muzea nepřevzal, že platby za uvedené muzeum byly zneužitím (části) státní dotace vedením vodičkovského spolku.

 PhDr. Vladimír Pelc,

bývalý člen Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama