Filip Turek

  • AUTO
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2024 10:21:00

Finanční pomoc Ukrajině zajistí, že nedojde k další uprchlické vlně

Finanční pomoc Ukrajině zajistí, že nedojde k další uprchlické vlně

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k schválení finanční pomoci Ukrajině z EU formou úvěru

 V Evropském parlamentu jsme hlasovali o poskytnutí finanční pomoci Ukrajině formou úvěru ve výši až 45 miliard eur (z výnosů zmražených peněz ruského státu, nikoli jistiny, nebo FO a PO - to by byla krádež). Na rozdíl od mnoha předchozích zcestných návrhů jsem hlasoval pro. Vedou mne k tomu následující skutečnosti:

1) Jedná se o úvěr, který bude Ukrajina splácet, přičemž poskytnuté prostředky nemají být primárně použity na nákup zbraní. Úvěr má sloužit pro humanitární a hospodářské účely, aby byl zajištěn chod a infrastruktura státu, zejména před zimou, tedy má praktický dopad na život milionů Ukrajinců.

2) Zdrojem poskytnutých financí nebudou zmražené ruské fondy, ale prostředky, původně vyčleněné pro měkké a z našeho pohledu zbytné projekty (typu cyklostezky atp.), a výnosy ze zmražených ruských peněz, nikoli samotná jistina, a to po dobu války, poté zodpovědnost přebírá Ukrajina. Tento nástroj nutí ruskou stranu přistoupit k mírovým jednáním.

3) Obsluha dluhu bude po dobu trvání války kryta výnosem z ruských státních aktiv/rezerv, zmražených v rámci sankcí EU, což považuji za přiměřenou reakci na porušení mezinárodního práva Ruskou federací vůči Ukrajině.

4) Tato finanční pomoc Ukrajině zajistí, že nedojde k pádu země, a tím k vyvolání další uprchlické vlny milionů Ukrajinců do zemí Evropy, zejména do České republiky.

Po bezvýznamných hlasováních mi dávali novináři Novinek, Seznamu, Rudého práva několik minut na reakci, než od nich vyšel tendenční a "výchovný" článek. Nyní se hodinu po hlasování nikdo z těchto uplacených "novinářů" neozval s žádostí o mou reakci. Přitom toto hlasování jako jediné mělo nějaký reálný dopad a je zatím nejzásadnější.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama