Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2024 12:06:00

Výbor pro sociální politiku odmítl osekání seznamu náročných profesí

Výbor pro sociální politiku odmítl osekání seznamu náročných profesí

Piráti vítají rozhodnutí Výboru pro sociální politiku Sněmovny, který odmítl návrh TOP09 a ODS. Ten chtěl v rámci projednávání důchodové reformy razantně omezenit seznam náročných profesí.

 Tento krok je důležitým signálem, že sociální spravedlnost musí být při reformě důchodového systému prioritou. Finální rozhodnutí o podobě reformy Sněmovna přijme až na mimořádné schůzi 30. října.

„Lidé, kteří celý život pracovali v těžkých podmínkách, mají mít možnost odcházet do předčasných důchodů. Nekrácených. Dnes náš názor přijal i výbor pro sociální politiku. To je velký úspěch. Na stole totiž je naprosto nepodložený návrh Jana Jakoba (TOP09) a Marka Bendy (ODS), kteří chtějí 105 tisícům lidí tuto možnost sebrat, i když by to i vzhledem k zdravotním dopadům potřebovali. Věřím, že se nám o zdravotních důsledcích náročných pozic povede koalici přesvědčit i při hlasování ve Sněmovně,” uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olga Richterová.

Její slova potvrdil i předseda Pirátů Ivan Bartoš: „Je fér a správné, aby lidé, kteří celý život pracují v náročných podmínkách, měli právo odejít do předčasného důchodu. S tím jsme do debaty o důchodové reformě s Piráty vstupovali. Najednou se “objevil” nový asociální návrh od J. Jakoba a M. Bendy, kteří chtěli tuto možnost vzít více než 100 tisícům lidí, i přesto, že jejich zdravotní stav by předčasný odchod do důchodu mohl vyžadovat. Výbor pro sociální politiku tenhle pozměňovák odmítl. Dnešní shoda ve výboru pro sociální politiku je správný krok Věřím, že pokud se pokusí páni poslanci tento návrh prosadit ve Sněmovně, dokážeme jej zastavit.”

Piráti budou na mimořádné schůzi 30. října nadále usilovat o důchodovou reformu, která bude udržitelná a zároveň umožní spravedlivé podmínky odchodu do důchodu pro všechny občany. „Musíme zajistit, aby důchodová reforma nevedla k nespravedlnostem, byla vyvážená a dlouhodobě funkční. Sněmovna má před sebou důležité hlasování s dopady na roku dopředu, bývalou prioritu i hnutí ANO, a my budeme pokračovat v obhajobě spravedlivého a udržitelného systému,“ dodala Richterová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama