Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2012 11:40:00

Ševče, zaplatil jsi králi Miroslavovi daně?

Ševče, zaplatil jsi králi Miroslavovi daně?

Každý dobře zná českou pohádku Pyšná princezna. Pokusme se přepsat konec pohádky a změnit jej tak, že švec, uhlíř a další obyvatelé Půlnočního království budou poslušně každý rok platit vyšší a vyšší daně.

A jednoho dne se jejich království promění ve šťastnou zemi krále Miroslava. Diváci by asi odcházeli z kina s pocitem, že se autor zbláznil.
Mám obavu, že budoucnost České republiky a jejích občanů má být založena na podobně podivném příběhu. Selhávající a stále méně důvěryhodný stát nás chce přesvědčit, že není jiné budoucnosti než mu dávat stále více a více našich peněz. Bohužel i vláda, která tvrdí, že je středopravá, přistoupila na tento koncept. Pevně věřím, že najdeme dost zdravého rozumu, abychom tento způsob řešení rozpočtových problémů odmítli. Zaměňujeme příčiny a důsledky.

Rozpočtový deficit je pouze důsledek a ne příčina současných potíží. Ty vyrůstají ze zásadních omylů, které žel posiluje naše členství v současné EU.

Prvním omylem je, že stát má být významným zaměstnavatelem a univerzálním investorem. Tento omyl vytváří nekonečné řady státních zaměstnanců, kteří navyšují průběžně a trvale výdajovou stranu rozpočtu.

Ambice státu být nikoliv strategický, ale univerzální investor zatěžují stát obrovským objemem investic do projektů s pochybnou efektivitou a rizikem korupce.

Druhý omyl plyne z představy, že česká ekonomika může být ekonomikou služeb, čemuž lze obětovat průmysl a zemědělství. Představa, že vzájemným leštěním bot environmentálními projekty nebo jinou nevýrobní činností nahradíme tržní průmyslovou nebo zemědělskou produkci, je mylná.

Naším třetím omylem je sen, že v rámci stávající EU se vyrovnáme nejvyspělejším zemím světa. Opak je pravdou. Nezačneme-li hledat nové trhy a bránit vlastní hospodářské a ekonomické zájmy, stáhne nás zregulovaná a zbyrokratizovaná Evropská unie během jedné generace do ekonomického provinčního přeboru.

Poslední a dnes aktuální omyl je pokus vyřešit zadlužení tak, že staré dluhy zaplatíme naděláním výhodnějších dluhů. Výhodněji nám půjčí tehdy, když zvýšíme daně a budeme chtít vybrat od lidí dost peněz na to, aby nám vycházely výsledky ve státním rozpočtu. Bohužel uhlíř ani švec nám už mnoho peněz dát nemohou. A tak budeme zvyšovat daňové sazby a výběr daní bude klesat. Naštvaný uhlíř už bude podnikat pouze tehdy, obdrží-li dotaci na ekologické pálení biomasy. Otrávený švec začne pobírat sociální dávky a postupně se Česko změní nikoliv v zemi krále Miroslava, nýbrž ve stát se třemi kategoriemi občanů: státními zaměstnanci, pobírači dotací a pobírači dávek. Zkusme vzít selský rozum do hrsti, než začne skutečná rebelie!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama