Ing. Jaroslav Holík

  • SPD
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2013 19:11:13

Půdě škodí honba za vyššími výnosy, zástavba a fotovoltaické panely

Půdě škodí honba za vyššími výnosy, zástavba a fotovoltaické panely

Když porovnáme hodnoty „chemie“ v české půdě za posledních dvanáct let, ukazují se poměrně děsivá čísla. Spotřeba pesticidů a herbicidů podle Zprávy o životním prostředí vzrostla o třetinu, u hnojiv to je dokonce více než polovina.

 Problém zvyšování spotřeby umělých hnojiv, které se spotřebou dostávají do lidského organismu, je dán necitlivým přístupem člověka k životnímu prostředí. Zemědělství vždy bylo základ symbiózy člověka s přírodou. Střídání plodin a hnojení přírodními hnojivy, které zvyšovaly bonitu půdy, je dnes prakticky minulostí. Honba za vyššími výnosy vede k přesycování méně bonitních lokalit dusičnany.

Na druhé straně nejúrodnější roviny jsou zastavěny hypermarkety, sklady zahraničních firem, logistickými centry a fotovoltaickými panely. Západ Zlínského kraje, kde jsem lídrem hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, představuje úrodná Haná přesycená křemíkovými panely s ladem ležící průmyslovou zónou u Holešova, markety zastavěné povodí Dřevnice a Olšavy a malý kousíček sadů a vinic v okolí Veselí. Staříci, kterým ještě zůstalo zemědělství v srdci, si klepou prstem na čelo a zvedají ukazovák k nebi.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku

https://www.facebook.com/jaroslavholik.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama