ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2013 16:25:39

Středočeský kraj otestuje nový projekt prevence kriminality

Středočeský kraj otestuje nový projekt prevence kriminality

Středočeský kraj startuje v prosinci 2013 nový projekt prevence kriminality s názvem „Bezpečně na internetu“.

Cílem odborných seminářů pro rodiče žáků základních škol je seznámení s riziky virtuální komunikace tak, aby získali znalosti v používání moderních komunikačních technologií (počítače, tablety, mobily atd.) jako jejich děti a mohli výchovně působit v této oblasti. Zároveň tak rodiče budou mít možnost předcházet tomu, aby se jejich děti staly oběťmi/pachateli trestné činnosti související s používáním komunikačních technologií.

Část odborných seminářů bude zaměřena na poskytnutí základních informací o počítačové kriminalitě. Účastníci obdrží informace o bezpečném pohybu ve virtuálním prostředí a budou seznámeni s dostupnými preventivními opatřeními, které snižují možnost stát se obětí trestné činnosti v souvislosti s používáním počítačů.

Nápad vznikl v pracovní skupině prevence kriminality, která je poradním orgánem hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka. „Jsem velice rád, že pracovní skupina prevence kriminality během svého krátkého působení přišla s prvním konkrétním projektem.  Za svého působení v Příbrami si pamatuji, že v rámci jednoho z projektů prevence kriminality, ve kterém se komplexně a dlouhodobě pracovalo s rodinami, u nichž bylo riziko výskytu kriminality u jejich členů, byl zrealizován mimo jiné aktivity právě i seminář k rizikům virtuální komunikace. Tohoto semináře se zúčastnily společně jak děti, tak i jejich rodiče. Rodiče hodnotili seminář velmi pozitivně, protože byli překvapeni, co vše se dá prostřednictvím počítačů a mobilů dělat a netušili rizika s tím spojená,“ uvedl k projektu hejtman Josef Řihák.

Informační a komunikační technologie jsou fascinující nástroje, které umožňují navazovat virtuální vztahy, vytvářet virtuální skupiny lidí, kteří by se v běžném životě nesetkali atd. Ne každý uživatel internetu je však důvěryhodný. Kvůli anonymitě lze jen velmi obtížně odhadnout, s kým komunikujeme. Mezi nejrozšířenější a největší internetová rizika a nebezpečí spojená s užíváním mobilních telefonů lze považovat kyberšikanu, kybergrooming, kyberstalking.

„Protože prostřednictvím těchto moderních technologií v rozšířené míře komunikují už i děti v nízkém věku, je věnována prevenci rizikům virtuální komunikace velká pozornost ve školských zařízeních. Ve školách se v rámci primární prevence konají semináře pro žáky a pedagogy, ale na rodiče se zapomíná,“ řekl k projektu hejtman Řihák a pokračoval: „někteří rodiče ale zdaleka nedosahují úrovně znalostí a dovedností v používání těchto nových technologií jako jejich děti. To je často handicapuje při výchově a kontrole svých dětí. Rádi bychom tuto situaci naším projektem změnili.“

Semináře se uskuteční v ZŠ Pod Svatou Horou, Příbram I, Balbínova 328, Příbram II , a to v úterý 10. prosince 2013 a ve čtvrtek 12. prosince 2013 vždy od 16:00 hodin. Počet účastníků semináře je omezen kapacitou učebny. Rozhoduje pořadí přihlášených (přihlášky na skola@1zs-pb.cz ).

„Pokud bude o semináře mezi rodiči velký zájem a v rámci evaluačních dotazníků se potvrdí i jejich odborná kvalita, požádá kraj následně v únoru 2014 o státní účelovou dotaci na další semináře v rámci celého Středočeského kraje. A to prostřednictvím Programu prevence kriminality na rok 2014, který vyhlašuje Ministerstvo vnitra ČR,“ doplnil hejtman Středočeského kraje Josef Řihák. 

Nedílnou součástí aktivit kraje v oblasti internetové bezpečnosti byla také účast středočeského radního Zdeňka Štefka na konferenci, která se konala v rámci projektu Asociace krajů s názvem „Kraje pro bezpečný internet“. Konference se konala 28. listopadu 2013 v Plzni a zástupci jednotlivých krajů na ní představili své koncepce zabezpečení internetu. Radní Štefek k tomuto tématu uvedl, že Středočeský kraj postupně formuje vlastní strategii internetové bezpečnosti, která bude mít zřejmě 3 pilíře – osvětu v podobě seminářů Vzdělávacího institutu Středočeského kraje pro pedagogické pracovníky a další cílové skupiny, rozšíření možností reagovat ve školách a na jiných místech na nebezpečí přes nainstalované červené tlačítko v browseru, kontakt na horkou linku na samolepkách apod. V neposlední řadě pomůže také definování bezpečnostních standardů a nasazení prvků pro internetovou bezpečnost jako jsou webové filtry. 


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama