ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.02.2014 10:07:46

Strana Moravané a dnešní Evropská unie

Strana Moravané a dnešní Evropská unie

Evropská unie dnes stojí na rozcestí a sílí v ní dvě vzájemně opačná pnutí. Jedno volá pro pokračovaní započaté integrace evropských národů, zemí a států, druhé chce nastolit opačný směr, tedy dezintegraci unie.

 Evropská unie dnes stojí na rozcestí a sílí v ní dvě vzájemně opačná pnutí. Jedno volá pro pokračovaní započaté integrace evropských národů, zemí a států, druhé chce nastolit opačný směr, tedy dezintegraci unie, čemuž vévodí snaha některých politiků z Velké Británie o vystoupení z EU. A kam se tedy vydat?
 Odpověď je jednoznačná. V globalizovaném světě má šanci obstát jen silná jednotná Evropa. V dobách ekonomické prosperity a v představě nikdy nekončícího evropského blahobytu nikdo, krom extrémistů, o prohlubování integrace nepochyboval, dnes – při první krizi – se objevují teze, že nás zachrání rozmělnění EU.
Ale opak je pravdou, samotná EU a její orgány hospodářskou krizi nezpůsobily, ba se na ní ani nepodílely, jejich likvidací si tak rozhodně nepomůžeme. Spolupráci nelze nahradit ochranářstvím a protekcionismem k dosažení všeobecné prosperity. Ani státní bankrot Řecka a fiskální problémy ostatních členských zemí nezavinila EU, ale byly to právě nezodpovědné vlády jednotlivých národních států. Jen odpovědný unijní dohled nad hospodařením jednotlivých států může být garantem, že se „problém Řecko“ nebude opakovat.
Česká republika je malý centralizovaný stát uprostřed Evropy, navíc se slině otevřenou ekonomikou orientovanou na výrobu a vývoz. Máme největší podíl průmyslu na HDP ze všech členských států unie a EU nám dala volný přístup na trh s 500 miliony obyvatel, važme si toho. A co dala Česká republika na oplátku Unii? Společně s Británií jsme vnímáni jeho největší euroskeptici, k tomu jako stát s nevyzpytatelnou zahraniční politikou, plný korupce sahající až do nejvyšších pater politiky, s největšími problémy s čerpáním evropských dotací. Ano, v EU nejsme premiantem, v EU je Česká republika brána jako potížista se špatným prospěchem, který pořádně neví, co chce, a kde se rozkrade, co jde.
My Moravané o takovýto obraz nestojíme, my se cítíme být Evropany a chceme do EU patřit jako její nedílná součást. Proto svůj další osud a budoucnost spatřujeme právě ve zreformované Evropské unii.
Ve zreformované proto, že se na současnou EU nedíváme skrze růžové brýle, ale uvědomujeme si i její současné neduhy a nedostatky – za největší z nich považujeme přílišnou zbyrokratizovanost orgánů EU, nadměrné vydávání nepotřebných unijních předpisů a absenci voleb do nejdůležitějších orgánů EU jako základního demokratického principu. Ale nechceme proto Unii bořit, nýbrž stavět – a také stavíme.
Moravané sice nemají prozatím v současném Evropském parlamentu svého poslance, ale jako řádný člen Evropské svobodné aliance (EFA, frakce Evropského parlamentu sdružující zástupce historických zemí a nestátních národů) máme již dnes vliv na rozhodování uvnitř Evropského parlamentu. Zástupci Katalánců, Skotů a jiných národů sdružených v EFA jsou i našimi poslanci a ti nám pomohou, že hlas Moravanů a Moravy bude v Evropě slyšet. V žádném zastupitelském orgánu uvnitř ČR nemá Morava tak spřízněné spolupracovníky jako v Evropském parlamentu, jelikož tito poslanci dokážou pochopit nejlépe naše moravské problémy, protože podobné mají i oni doma.
Proto strana Moravané prosazuje transformaci EU na federaci historických zemí jako nejlepší možné východisko současných ekonomických, politických, ekologických, bezpečnostních i jiných problému Moravy, České republiky i celé Evropy.
Předsednictvo strany Moravané
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama