Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2014 18:01:26

Rozhodnutí respektuji a blahopřeji panu Andreji Babišovi

Rozhodnutí respektuji a blahopřeji panu Andreji Babišovi

Reakce na dnešní rozhodnutí bratislavského soudu, podle něhož je ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve svazcích StB neoprávněně evidován jako její agent.

Český ministr financí Andrej Babiš uspěl u slovenského soudu se žalobou, že je ve svazcích někdejší tajné policie StB v komunistickém Československu neoprávněně evidován coby její agent. Dnešní verdikt bratislavského okresního soudu ale není pravomocný. Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), který v případu čelil Babišově žalobě, oznámil, že se proti rozsudku odvolá.

Z archivních dokumentů vyplývá, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho k údajné spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten letos v dubnu ale u soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl.

Právě Šumanovo svědectví média označovala za klíčové v celém procesu, který začal v červnu loňského roku. I další příslušník StB Andrej Kuľha u soudu dříve vypovídal, že Babišův archivní svazek poukazuje pouze na nevědomou spolupráci současného šéfa hnutí ANO s komunistickou tajnou policií. Kuľha, stejně jako Šuman, měl coby pracovník StB Babišův svazek na starosti.

ÚPN naopak předložil soudu několik archivních dokumentů StB, v nichž je zmiňováno jméno agenta Bureše. Za málo pravděpodobnou ústav označil možnost, že by evidence StB byly vykonstruované, když jedna osoba je zmiňována ve více svazcích.

Slovenský ústav už v minulosti čelil několika žalobám v souvislosti s evidencí lidí v archivních svazcích StB. Většinu předchozích soudních sporů ÚPN prohrál. 

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana: "Já takové rozhodnutí respektuji rovněž a blahopřeji panu Andreji Babišovi."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama