ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2010 17:44:21

Nové kontrakty v Tatarstánu

Nové kontrakty v Tatarstánu

Ministr Kocourek je v Rusku a podepsal memorandum s ministrem Republiky Tatarstán.

Ministr Kocourek v Rusku: podepsal memorandum s ministrem Republiky Tatarstán, setká se s ministryní ekonomického rozvoje Ruské federace

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, který zavítal v rámci zasedání Mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci do Ruska, dnes v Moskvě podepsal s ministrem průmyslu a obchodu Republiky Tatarstán Ravilem Zaripovem meziresortní memorandum o záměrech v oblasti obchodně-ekonomické spolupráce. Slibuje další rozvoj přímé hospodářské spolupráce s regiony Ruska.

„Obě ministerstva budou napomáhat vytváření příznivých ekonomických, finančních a organizačních podmínek pro rozvoj podnikatelské činnosti podniků a organizací České republiky a Republiky Tatarstán,“ shrnul ministr Kocourek přínosy memoranda. To obsahuje především závazek napomáhat rozvoji, upevnění a diverzifikaci vzájemně výhodné hospodářské, průmyslové a vědeckotechnické spolupráce.

Ministerstva budou pomáhat vytvářet příznivé podmínky pro vzájemné investice včetně zřizování a činnosti podniků se zahraniční účastí, navazování přímých výrobních a obchodních vztahů a účast v realizaci společných projektů a programů spolupráce. „Důležitý je závazek napomáhat realizaci všestranných kontaktů mezi státními orgány a podnikatelskými subjekty obou republik, včetně jejich účasti na mezinárodních výstavách, veletrzích, kulatých stolech a konferencích,“ dodal ministr Kocourek. V souladu s memorandem vznikne společná pracovní skupina pro koordinaci oboustranné spolupráce, jejíž činnosti se budou zúčastňovat podnikatelé z obou stran.

Ministr Kocourek na jednání s ministryní ekonomického rozvoje Ruské federace

Ministr Kocourek se dnes také setká s ministryní ekonomického rozvoje Ruské federace Elvirou Nabiullinovou. Jednat budou hlavně o stavu vzájemné hospodářské spolupráce včetně její smluvní základny. Mluvit se bude také o iniciativě EU-RF Partnerství pro modernizaci. „Tuto iniciativu chceme naplnit konkrétními projekty vedoucími k technologickému rozvoji, a tím současně ke zvýšení konkurenceschopnosti našich ekonomik,“ říká ministr Kocourek a dodává: „Nadále se budeme aktivně podílet na utváření nového smluvního rámce Evropské unie s Ruskem, který nahradí stávající dohodu o partnerství a spolupráci.“

Jednání se dál bude týkat otázek spojených s celní unií Rusko - Bělorusko – Kazachstán nebo vývoje vzájemného obchodu a spolupráce s regiony. „Oceňuji hlavně vstřícnost obchodního zastoupení Ruské federace v Praze při objasňování podmínek fungování unie a řešení problémů českých firem, vznikajících z důvodu nejednotnosti výkladu a aplikace nových pravidel,“ připomíná ministr Kocourek.

Společné projekty

Ruská federace zůstává strategickým hospodářským partnerem České republiky jak v oblasti dodávek palivooenergetických surovin, tak z hlediska dodávek produkce českého průmyslu do Ruské federace. Hospodářské vztahy se po roce 2009 vyvíjejí pozitivně. „Výsledky vzájemného obchodu za prvních osm měsíců letošního roku ukazují, že ekonomická situace v obou zemích se stabilizovala a objemy vzájemného obchodu se postupně zvyšují,“ shrnuje ministr Kocourek. „Očekávám, že tento trend bude pokračovat i v následujícím období. Máme zájem na vyváženější obchodní výměně, čehož chceme dosáhnout zvýšením přítomnosti českých firem na ruském trhu.“

Mezi významné česko-ruské projekty patří rekonstrukce a modernizace výrobních kapacit závodu těžkého strojírenství Uralvagonzavod, modernizace výrobních kapacit Magnitogorského metalurgického kombinátu a výstavba provozů na kování, lisování a lití na závodě AVTOVAZ a KAMAZ. Dalšími projekty jsou například výstavba chemického závodu na výrobu metanolu URALMETANOL Group a výstavba farmaceutického závodu RAFARMA.

„Na financování většiny projektů se výraznou měrou podílejí Česká exportní banka a další české komerční banky poskytováním dlouhodobých výhodných úvěrů, které jsou pojištěny Exportní garanční a pojišťovací společností,“ dodává ministr Kocourek. Spolupráce v oblasti průmyslu je zaměřena především na modernizaci výrobních kapacit průmyslových podniků, energetických objektů a dalších odvětví ruského hospodářství s využitím moderních technologií, strojů a zařízení.

Účelnou metodou prezentace českého průmyslu v ruských regionech, která se v posledním období velice osvědčila, jsou podnikatelské mise, účasti na specializovaných výstavách, organizování pracovních seminářů a kulatých stolů. „Paní ministryni Nabiullinovou budu informovat o tom, že v prvním pololetí příštího roku navštívím některé ruské regiony v doprovodu mise českých podnikatelů,“ prozradil ministr Kocourek. Česká republika je také podle Kocourka připravená napomáhat organizování prezentací průmyslového a investičního potenciálu ruských firem v Česku.

První den návštěvy v ruské metropoli zakončí ministr Kocourek setkáním s pracovníky Velvyslanectví České republiky v Moskvě, členy české podnikatelské mise a ruskými partnery.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama