Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.11.2010 16:21:26

Neprofesionalita premiéra i ministra financí je zřejmá

Neprofesionalita premiéra i ministra financí je zřejmá

Senátní klub ČSSD považuje schválení úsporných zákonů za selhání odpovědné práce vládní koalice.

Senát Parlamentu České republiky projednal v tak zvaném zrychleném jednání čtyři vládní návrhy zákonů. Tyto návrhy zákonů spadají pod vládní balíček úsporných opatření. Klub České strany sociálně demokratické nesouhlasil s projednávanými zákony, znamenající škrty ve státním rozpočtu. Navrhované zákony o úsporných opatřeních nejsou v žádném případě příklady, které by vyžadovaly stav legislativní nouze.
 
Právě takto „rychle“ projednané zákony ještě v pravicovém složení horní komory parlamentu, omezily senátorům a senátorkám vyjádřit se k nim a podat pozměňovací návrhy, které by zmírnily dopady na ty, kteří krizi nezpůsobili tzn. rodiny s dětmi či zdravotně postižené občany, a kteří naopak v době krize pomoc státu potřebují více, než kdy jindy. Klub ČSSD je znepokojen tím, že vláda a vládní koalice tímto způsobem porušily procesy demokracie, zvláště tím, že u některých dnešních návrhů prolomily princip retroaktivity, tzn. že porušily principy právního státu a narušily důvěru občanů v právní jistoty, státem garantované.

„Nezpochybňujeme mandát Senátu jednat ještě v tomto složení, ale tvrdíme, že projednávané zákony nepatřily do kategorie těch, které by měly být projednány ve stavu legislativní nouze. To jen zastírá neprofesionalitu premiéra a ministra financí a celé vlády, která nebyla schopna předložit tyto zákony včas. Tím došlo k situaci, kdy trpí kvalita legislativy, protože na takové množství zákonů pár dní nestačí,“  oznámil předseda senátního klubu ČSSD, senátor Petr Vícha.

Zásadní výhrady sociální demokracie jsou u návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s úspornými opatřeními v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí. Škrty se dotknou rodin s dětmi, což může být až 40 tisíc korun ročně, střední vrstvy a sociálně slabých. Je drzostí pana Nečase a pana Topolánka, kteří stvořili tzv. Topolánkův batoh, který připravuje státní rozpočet o 89 miliard ročně ve prospěch bank, finančních skupin a  nadnárodních korporací, že nyní chtějí šetřit na lidech, kteří to nezavinili a naopak pomoc potřebují. Co se týká návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, ve znění pozdějších předpisů jsme přesvědčeni, že politické strany a politici by měli v hospodárnosti jít příkladem.

„Nicméně je potřeba připomenout, že požadavek na profesionalizaci, tedy na placení výkonu funkce poslance byl požadavkem levice již na konci 19.století. Tento požadavek byl vedený bojem za to, aby v parlamentu nezasedali pouze uhlobaroni, ale aby tam mohli být i ti, kteří jsou schopni a chtějí hájit všechny lidi, občany. Stejný požadavek na financování politických stran a profesionalizaci funkce člena parlamentu byl požadavek členů Občanského fóra a protagonistů tzv. „Sametové revoluce“ z roku 1990. Tehdy šlo o to, aby poslanci nebyli jen loutkami, které byly jednou za čas povolány k odmávnutí návrhů „strany a vlády“, ale aby se členové parlamentu věnovali své práci naplno a mohli být tak skutečnými zástupci lidu a hájit jej. Stejně jako požadavek na financování politických stran, byl požadavek placených členů parlamentu, zásadním požadavkem pro demokratizaci společnosti“, prohlásila místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama