Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2010 16:49:00

Omezení Horské služby je alarmující zpráva

Omezení Horské služby je alarmující zpráva

MMR svými kroky po škozuje Horskou službu a nepřípustně zasahuje do kompetencí krajů.

Zásadně nesouhlasím se škrty, které Ministerstvo pro místní rozvoj ČR připravuje ve svém rozpočtu. Deseti procenty tyto škrty dopadnou také na Horskou službu. Podle záchranářů se tak nebudou nakupovat nové lyže, lyžařské boty, zimní oblečení a pracovní pomůcky.  V některých místech také uvažují o omezení či úplném zrušení činnosti v podhůří. To považuji na začátku zimní sezóny za velmi alarmující zprávu. I v době ekonomické krize velká i malá zimní střediska investovala do svého rozvoje, snažila se vytvořit dobré zázemí pro své klienty, přilákat je do oblasti a tím podpořit ekonomiku regionu, ve kterém podnikají. Jejich klientům ale omezením financí na horskou službu stát v této chvíli vzkázal – turisto, klidně si jeď na hory, ale když se ti tam něco stane, možná umrzneš. Horská služba možná nebude mít prostředky na to, aby se k tobě včas dostala. Tento postoj ministerstva k místnímu rozvoji zimních horských středisek považuji za velmi zvláštní a nesouhlasím s ním.

Stejně podivný a nepřípustný je i připravovaný zákon o podpoře a řízení cestovního ruchu, který připravuje rovněž ministerstvo pro místní rozvoj a vládě má být předložen 15. prosince 2010.

Souhlasím sice s tím, že v mnoha ohledech lidské činnosti je potřeba postupovat koncepčně a jednotně. Uvítal bych, pokud vznikající zákon o cestovním ruchu kodifikuje činnost jednotlivých subjektů v cestovním ruchu. Navrhovaný zákon ale zasáhne do kompetence krajů, do jejich suverenity. Stanou se z nich v oblasti cestovního ruchy vykonavatelé státní správy. Stát by krajům diktoval, jak se mají na svém území v oblasti turistiky chovat. A to je nepřípustné a nekoncepční. Vždyť každý kraj České republiky je jiný, každý z nich si turisté jako cíl své cesty volí z jiného důvodu. Někdo jeden do Krkonoš za pěší turistickou, jiný volí pro cyklistiku rovinaté Třeboňsko, další vyrazí za vínem na jižní Moravu…

Navíc organizace, která zaštiťuje rozvoj cestovního ruchu v celé republice, už existuje v podobě agentury Czechtourism. Zákon, který má v oblasti cestovního ruchu zasahovat do kompetence krajů a vynucovat si vznik destinačním managementů není cesta správným směrem.

Jiří Zimola, stínový ministr pro místní rozvoj a hejtman Jihočeského kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama