ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2010 18:47:05

Občan, nechť si sám rozhodne, jaké údaje bude v občance mít

Občan, nechť si sám rozhodne, jaké údaje bude v občance mít

Řeč na 2. schůzi Senátu PČR dne 8. 12. 2010 k zákonu o základních registrech.

Vážení přítomní, dovolte mi, abych uvedl návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech, ve znění zákona č. 100/2010 Sb., a další související zákony.

Zákonem o základních registrech a k němu přijatým změnovým zákonem byla vytvořena nová komunikační infrastruktura v oblasti veřejné správy. Ve čtyřech základních registrech provozovaných státem by měly být soustředěny základní údaje o občanech, cizincích, právnických osobách a nemovitostech. Tyto základní údaje by měly být využívány všemi dalšími informačními systémy bez toho, že by se dále musely prokazovat nebo dokladovat. Tento systém základních registrů by měl být spuštěn k ostrému provozu k 1. červenci roku 2012.

Předložený návrh zákona mění v návaznosti na aktuální stav přípravy některé stanovené technické podrobnosti, zejména pokud jde o zápis údajů a jejich další poskytování. Navrhované změny by měly přispět k vyšší míře efektivity celého systému v souladu s obecným cílem zajistit sdílení údajů v informačních systémech a snížit tak významně administrativní zátěž jak pro fyzické a právnické osoby, tak pro orgány veřejné moci.

Součástí návrhu zákona je i novela zákona o občanských průkazech. Tato novela počítá s novým typem elektronicky čitelného občanského průkazu, který by měl komunikovat se systémem základních registrů a umožňovat tímto způsobem přímý přístup k údajům o občanovi z příslušného informačního systému.

V návaznosti na to se navrhuje omezit zápis některých údajů do občanského průkazu. Ačkoliv se původně navrhovalo úplné vypuštění údajů o místě trvalého pobytu a rodinném stavu z občanského průkazu, v Poslanecké sněmovně bylo nakonec sjednáno kompromisní řešení, podle kterého je na rozhodnutí občana, zda bude chtít tyto údaje do občanského průkazu zapsat a nebude tak muset řešit jejich další prokazování, nebo zda dá z hlediska ochrany svého soukromí přednost tomu, aby tyto údaje nebyly v občanském průkazu uvedeny.

V případě rodinného stavu by měla být tato možnost dána k 1. lednu 2012, to znamená, že od 1. ledna 2012 by se nemuselo uvádět například rozvedená atd. A v případě trvalého pobytu až k 1. lednu 2017, to znamená od 1. ledna 2017 by ten, kdo ví, že se bude stěhovat a nechce si neustále běhat měnit občanku, nemusel mít tento údaj.

Návrh zákona počítá s úplným vypuštěním rodného čísla z občanských průkazů. Tato změna souvisí s tím, že systém základních registrů, který by měl tvořit páteř elektronické komunikační infrastruktury, a to jak pro veřejnou, tak následně i pro soukromou sféru, nebude založen na rodném čísle jako identifikátoru fyzické osoby. S provozem systému základních registrů by mělo dojít k postupnému utlumování rodného čísla v informačních systémech. Pro vypuštění rodného čísla z občanských průkazů je přitom stanoveno velmi dlouhé přechodné období. K ukončení zápisu by mělo dojít 1. ledna 2020.

Děkuji za pozornost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama