Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.01.2011 18:20:51

ČSSD chce v důchodové reformě prosazovat pouze sociálně vyvážená řešení

ČSSD chce v důchodové reformě prosazovat pouze sociálně vyvážená řešení

Sociální demokracie je připravena zapojit se do jednání o důchodové reformě se zástupci vládní koalice tak, aby byla výsledná opatření sociálně citlivá a spravedlivá.

A též aby byly takto zásadní změny také výsledkem širokého politického a společenského konsenzu. Ukazuje se ovšem, že vládní koalice nenachází v takto důležité oblasti elementární shodu, což může zahájení vyvážené a společensky únosné reformy penzí výrazně zkomplikovat.

Premiér Nečas při svém čtvrtečním vystoupení mimo jiné zkritizoval plány svých koaličních partnerů, ačkoliv vzápětí několikrát zopakoval, že je ochoten dělat ústupky a chce dosáhnout shody v rámci jeho kabinetu. Tak, jak známe současnou vládní koalici, nevěstí debata o způsobu provedení důchodové reformy nic dobrého.

Sociální demokracie nesouhlasí s vyvedením peněz ze základního systému do spoření. ČSSD odmítá hrát ruskou ruletu s celoživotními úsporami občanů a devalvovat je opatřeními, která se v okolních zemích jasně ukazují jako nefunkční a ekonomicky nebezpečná. Vyvedení peněz z průběžného důchodového systému, jak to podporuje ODS, může zásadně ohrozit státní rozpočet a úroveň penzí, které má stát občanům zaručovat.

Jako jednu z možných cest vidíme v tom, aby stát určitým způsobem motivoval jak zaměstnance, tak zaměstnavatele k vyšším odvodům do dobrovolného systému penzijního připojištění. Jsme přesvědčeni, že provedení reformy musí být sociálně citlivé a spravedlivé, a proto budeme prosazovat na případných jednáních pouze takové návrhy, které toto budou zaručovat.

Umíme si představit jednání o podmínkách vniku státního penzijního fondu s konzervativní strategií investic, který by byl určitou zárukou ve vzniklém systému soukromých penzijních fondů s větším rizikem investic. Na rozdíl od ODS bychom však rádi takový fond podpořili jen v případě, kdy by vstup do druhého pilíře nebyl povinný, tedy nikoli pouze v případě povinného vstupu, jak nastínil Petr Nečas.

Zároveň však musím připomenout, že se nemění naše stanovisko v případě tzv. opt-outu, tedy vyvedení peněz ze stávajícího průběžného systému, který zásadně odmítáme. V očích vládní koalice by totiž tento výpadek opět zaplatili pouze občané, a to například formou sblížení nebo dokonce srovnání obou sazeb DPH ve výši 19%, jak o tom mluví ministr práce a sociálních věcí Drábek, nebo jak je dlouhodobým snem ministra financí Kalouska. Jakákoliv forma povinného spoření v soukromých fondech je pro ČSSD nepřijatelná. V těchto názorech je ČSSD dlouhodobě konzistentní a nehodlá je měnit.

Považujeme za zbytečné v této době rozhodovat o dalším prodloužení důchodového věku po roce 2036. Nicméně se ukazuje, že vládní koalice stále nenachází ani elementární shodu na svých hlavních prioritách. Dokázala to už na příkladu boje proti korupci a nyní lze očekávat, že další spor se odehraje okolo podoby důchodové reformy. Vládní koalice svou neschopností hledat dohody v takto důležitých oblastech a především pak vnitřní krizí vzájemné důvěry vnitřní krizí vzájemné důvěry odhaluje svoji neschopnost řešit akutní problémy naší země.

Pro sociální demokracii není v současné době schůdný ani jeden z pěti modelů důchodové reformy tak, jak je navrhl premiér Petr Nečas. Zároveň jsme však poprvé mohli z úst představitelů ODS slyšet některé rozumné výroky, které bychom byli v rámci široké dohody parlamentních stran ochotni podpořit. Připomínám proto, že jsme stále připraveni se kdykoliv zapojit do expertní debaty o podobě důchodové reformy, neboť jsme přesvědčeni, že v takto závažné záležitosti musí být výsledný konsenzus společným stanoviskem stran napříč politickým a ideovým spektrem.

Zdeněk Škromach
stínový ministr práce a sociálních věcí za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama