Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2015 10:45:50

Česká republika má co nabídnout i v oblasti vyspělých technologií

Česká republika má co nabídnout i v oblasti vyspělých technologií

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k návštěvě prezidentky Korejské republiky v ČR

Vážená paní prezidentko, excelence, dámy a pánové,

jsem velmi rád, že po našem krátkém setkání na čínské vojenské přehlídce v Pekingu mohu uvítat v Praze prezidentku Korejské republiky, úmyslně říkám prezidentku Korejské republiky, nikoli prezidentku Jihokorejské republiky.

Věřím, že postupem času dojde k mírovému znovusjednocení na celém Korejském poloostrově, a ujistil jsem paní prezidentku plnou podporou České republiky k tomuto úsilí.

Při našem jednání jsme se zabývali jak ekonomickými, politickými, ale i kulturními vztahy. Nejrozumnější je, aby se lidé setkávali přímo, a proto velice vítám příliv korejských turistů do České republiky, který se ještě zesílil po otevření linky Soul – Praha, a samozřejmě věřím, že i čeští turisté objeví krásy Korejské republiky dříve, nebo více, než tomu bylo v minulosti.

Vedle kulturní spolupráce jsme se zabývali také spoluprací ekonomickou. Velmi oceňuji dosavadní úroveň korejských investic v České republice. Jsem rád, že tento proces má svoji výraznou dynamiku. Například po podniku Hyundai zde bude mimo jiné investovat firma Nexen, s níž jsem se několikrát setkal, a věřím, že i české výrobky najdou na korejském trhu svoje uplatnění.

Vítám zájem Korejské republiky, aby se mohla podílet na budoucím rozvoji jaderné energetiky v České republice. Vítám nabídku paní prezidentky, která se týká víceúčelových vrtulníků pro českou armádu, a ve výčtu těchto příkladu bych mohl pokračovat ještě dlouho.

Rád bych zakončil tím, že Česká republika má co nabídnout i v oblasti vyspělých technologií. Rád bych zmínil alespoň dvě oblasti, a to je nanotechnologie a biotechnologie. A myslím, že paní prezidentka ví, že například Česká republika je i největším výrobcem elektronových mikroskopů na světě a samozřejmě uvítáme, když tento výrobek najde uplatnění na korejském trhu.

Podepsané dohody, jakož i zítřejší dohoda o strategické spolupráci, a já vím, že Korejská republika už má podepsanou obdobnou dohodu s celou Evropskou unií, vytvářejí pevný základ pro přátelskou, dlouhodobou a trvalou spolupráci, nejenom v oblasti výměny zboží, ale také, a především, v oblasti investiční spolupráce. Protože investice jsou jako strom, který může ekonomické půdě dané země hluboce zakořenit a který nepodléhá na rozdíl od výměny zboží krátkodobým výkyvům.

Proto mi dovolte, abych popřál paní prezidentce i všemu korejskému lidu mnoho úspěchů v dalším obdivuhodném rozvoji její země a také to, aby se naplnil sen, a sny se mají naplňovat, a aby došlo k mírovému znovusjednocení na Korejském poloostrově.

Děkuji Vám za pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Pražský hrad, 2. prosince 2015

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama