Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.06.2017 17:36:00

Poprvé, kdy bude probíhat komplexní proces restrukturalizace rozsáhlého území

Poprvé, kdy bude probíhat komplexní proces restrukturalizace rozsáhlého území

Na úterý 1. června 2017 svolal předseda vlády Bohuslav Sobotka Konferenci pro Strategii restrukturalizace Re:start, která se zabývala přípravou Akčního plánu Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje.

Cílem konference bylo projednání přípravy Akčního plánu a naplánování dalšího postupu. V současné době prochází plán vnějším připomínkovým řízením a následně se jím bude zabývat vláda. V pondělí ho také podpořili sociální partneři na jednání tripartity.

 Ze členů vlády se konference zúčastnili ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka, předsedkyně Asociace krajů Jana Vildumetzová či vládní zmocněnec pro strukturálně znevýhodněné kraje Jiří Cieńciała.

 Konference Re:start se dále zúčastnili zástupci ministerstev, Parlamentu ČR, krajů, regionálních stálých konferencí a rad hospodářské a sociální dohody příslušných krajů, Úřadu vlády ČR, Úřadu zmocněnce vlády a další hosté.

 Více informací naleznete na ZDE.

 Projev předsedy vlády na Konferenci pro Strategii restrukturalizace

 Vážené dámy, vážení pánové,

 vláda letos v lednu svým usnesením schválila Strategický rámec hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje a uložila zpracování prováděcího Akčního plánu a jeho také jeho každoroční aktualizace. Tím vláda jasně vyjádřila záměr podpořit rozvoj strukturálně postižených krajů a současně se zavázala ke strategickému přístupu s jasně danými kompetencemi, odpovědností a průběžným vyhodnocováním dopadů.

 Je to vlastně poprvé kdy bude v ČR probíhat komplexní proces restrukturalizace tak rozsáhlého území. Částečně je inspirován zkušenostmi jiných evropských zemí, které restrukturalizací tradičně průmyslových oblastí prošly v minulosti nebo procházejí v současné době. Jde například o německé Severní Porýní – Vestfálsko nebo o zkušenosti z Rakouska. Především ale plán vychází přímo z potřeb daného území. Proto se na jeho vzniku se významně podíleli regionální partneři ze všech dotčených krajů.

 Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký kraj byly historicky specializovány na tradiční odvětví s významnou rolí těžby uhlí, těžkého průmyslu a energetiky. Hospodářská transformace v těchto krajích byla i z těchto důvodů náročnější a setkala se s komplikacemi, které jinde v takové míře nenastaly. Nedokončená transformace ovlivňuje ekonomický rozvoj a konkurenceschopnost krajů jako celku, má širší dopad na sociální oblasti a životní prostředí. Z toho vyplývá potřeba restrukturalizace hospodářství uvedených krajů.

 Aktuální potřeba hospodářské restrukturalizace všech tří krajů vyplývá i z toho, že zde postupně probíhá proces útlumu těžby uhlí. Z tohoto hlediska však lze dnešní stav považovat zároveň za příležitost, protože zde začínáme s restrukturalizací včas. V dostatečném předstihu, ještě před tím, než bude těžba uhlí utlumena.

Při zpracování plánu restrukturalizace jsme vycházeli z několika předpokladů:

 Prvním východiskem je, že strukturálně postižené kraje mají velký rozsah starých zátěží. Jde například o rozsáhlé plochy po těžbě, jsou zde oblasti s poškozenou přírodou a životním prostředím jako celkem. Je zde také řada problémů, jejichž původ je v minulosti. Sem patří například sociální struktura obyvatel, koncentrace vyloučených lokalit a koncentrace sociálně vyloučených osob. To vše je třeba řešit. Zodpovědnost za řešení těchto problémů má především stát, který se musí významně zasadit za revitalizaci poškozených území a pomoci řešit sociální problémy.

 Druhé východisko: Strukturálně postižené kraje se musí proměnit, rozvíjet, hledět do budoucnosti, usilovat o nalezení a využití nových příležitostí především vlastním úsilím. Zde se tedy musí přičinit kraje. V krajích musí být fungující, spolehlivé a důvěryhodné instituce, musí tady být aktivní snaha o změnu. K úspěchu strategie je proto třeba, aby místní hráči, včetně soukromých podniků včetně neziskových organizací, sami aktivně chtěli rozvoj a sami se na něm podíleli. Účelem Strategií hospodářské restrukturalizace je tyto aktivity podpořit, mobilizovat tyto místní hráče, vtáhnout je do realizace a podpořit změny, které vycházejí zevnitř jednotlivých krajů.

 Dalším východiskem je to, že abychom dosáhli opravdové restrukturalizace, budeme muset v některých oblastech sáhnout také po systémových změnách. To se týká především toho, na jaké podnikání se v České republice soustředíme, ale týká se to také vzdělávání nebo řešení dlouhodobé nezaměstnanosti. Ve Strategickém rámci jsou proto navržena i některá systémová opatření, která lze chápat jako důležitá proto, aby se dál kraje mohly rozvíjet.

 Konečně čtvrté a poslední východisko: Strategie hospodářské restrukturalizace musí být strategií pozitivní změny a nikoliv prolongací současného stavu. Dosavadní intervence, které byly směřované do území strukturálně postižených krajů nepochybně pomohly zabránit skokovému sociálnímu a ekonomickému úpadku. Pokračuje, ale bohužel trend, kdy se zvětšuje propasti mezi těmito třemi kraji a zbytkem České republiky. Aby se tento trend změnil, musí stát těmto regionům zásadním způsobem pomoci. Cílem restrukturalizace je teda, aby kraje dostaly novou vitalitu a přitažlivost.

 Z uvedených východisek je, dámy a pánové zřejmé, že celý proces může být úspěšný jedině tehdy, pokud půjde o dlouhodobý společný zájem a pokud půjde o součinnost regionálních a celostátních institucí.

 Proto je také myslím dnešní Konference pro Strategii restrukturalizace společným jednáním zástupců všech relevantních subjektů – hejtmanů dotčených krajů, krajských tripartit, regionálních stálých konferencí, zástupců Parlamentu ČR, zástupců věcně příslušných ministerstev, Úřadu vlády a v neposlední řadě Úřadu zmocněnce vlády.

 Dovolte mi dámy a pánové, abych všem jmenovaným poděkoval za jejich přínos k přípravě Strategického rámce hospodářské restrukturalizace a také již připravovaného Akčního plánu. Zejména mi ale dovolte vyjádřit poděkování pracovníkům Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva průmyslu a obchodu a také Úřadu zmocněnce vlády, kteří mají podle mého názoru rozhodující podíl na tom, že oba materiály byly zpracovány kvalitně a zejména pokud jde o Akční plán také v rekordně krátké době.

 Dámy a pánové, Konference pro Strategii restrukturalizace, která byla svolána na dnešní den, je diskusní a konzultační platformou, jejímž úkolem je projednat přípravu prvního Akčního plánu Strategie hospodářské restrukturalizace a další postup implementace Akčního plánu i celé Strategie.

 Akční plán již prošel projednáním na regionální úrovni. Toto pondělí projednala Akční plán Rada hospodářské a sociální dohody ČR, jsem rád, že celostátní Tripartita Akční plán podpořila, a samozřejmě poukázala na nutnost stanovení jasných priorit tohoto Akčního plánu tak, aby na tyto priority bylo možné reálně vázat finanční zdroje. Akční plán je také v tuto chvíli připomínkován, v rámci připomínkového řízení a řeší se aktuálně rozpory, které v tuto chvíli při jeho přípravě ještě existují.

 Očekávám, že naše dnešní jednání bude mít pracovní charakter a že přispěje k alespoň základnímu stanovení priorit z opatření obsažených v návrhu Akčního plánu, tedy výběr priorit pro nejbližší období 2017 – 2018. Doufám, že mohu počítat i s vaší podporou, až bude vláda během léta tento plán definitivně schvalovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama