Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2017 13:02:48

Daří se nám promítat výsledky ekonomického růstu do životní úrovně obyvatel

Daří se nám promítat výsledky ekonomického růstu do životní úrovně obyvatel

Dnešní zpřesněný odhad HDP potvrdil dřívější dobré zprávy. Podle Českého statistického úřadu vzrostl meziročně v prvním čtvrtletí hrubý domácí produkt o 2,9 procenta a o 1,3 procenta ve srovnání s předešlým čtvrtletím.

Zásadní je, že podle statistiků se na tomto podílely prakticky všechny složky národního hospodářství, zahraniční i domácí poptávka. Zároveň v tomto období vzrostla meziročně o 1,5 procenta i zaměstnanost.

Je zcela zásadní, že se vládě za dobu jejího působení podařilo vrátit ekonomiku zpět k růstu po řadě let stagnace a propadu. Zejména je pro mě důležité, že se nám daří promítat výsledky tohoto ekonomického růstu do životní úrovně obyvatel a jejich jistot. Na mzdách se promítla řada vládních kroků, u domácnosti státních zaměstnanců se rovněž projevil výrazný růst mezd v tomto odvětví. Snížila se také míra nezaměstnanosti v naší zemi o polovinu z 6,7 % na 3,3 %, počet volných míst zvýšit téměř 4 x z 39 tisíc na současných 159 tisíc, zvýšili jsme minimální mzdu z 8500 korun postupně až na 11 tisíc korun a průměrnou mzdu ve 4. čtvrtletí 2016 na 29 320 Kč. Čísla jasně ukazují, že jdeme správným směrem.

I v posledním roce této vlády učiníme maximum pro udržení dobrého tempa ekonomického růstu a proto, aby se výsledky ekonomického růstu promítly do zkvalitňování veřejných služeb, přijmu zaměstnanců a domácnosti, tak aby spotřeba domácnosti byla vedle exportu a investic i nadále stabilním pilířem ekonomického růstu.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama