Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.07.2017 12:19:00

Francie omezuje jadernou energetiku

Francie omezuje jadernou energetiku

Už v roce 2015 rozhodla francouzská vláda o tom, že omezí podíl jaderné energetiky v energetickém mixu do roku 2025 na 50 % z dnešních zhruba 75 %.

 K této politice předchozí socialistické vlády se přihlásil i nový prezident E. Macron. V praxi to znamená, že ze současných 58 jaderných reaktorů jich bude postupně do roku 2025 uzavřeno celých 17.

To je, myslím, velmi podstatná zpráva pro uši těch českých politiků, kteří hlava nehlava stále prosazují dostavbu čtyř bloků jaderných elektráren v Temelíně a Dukovanech.

Dokonce i Francie, tedy země s tradicí velkého podílu jaderné energetiky, druhý největší producent atomové energie, stojící za Spojenými státy, od jaderné energetiky ustupuje. Nemluvě ani o sousedním Německu, kde bylo rozhodnutí o postupném uzavření všech jaderných elektráren přijato již před řadou let, po fukušimské tragédii, a postupně jsou skutečně k uzavření všechny německé jaderné elektrárny, tak aby do roku 2023 nebyla v provozu ani jedna.

Česká republika prostě nemůže jít proti hlavnímu evropskému proudu v oblasti energetiky, jak se snaží. Měla by se naopak zařadit po bok nejvyspělejších zemí, které ve svém energetickém mixu neustále navyšují podíl elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama