PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.07.2017 10:25:00

ČR je připravena navýšit finanční pomoc na řešení migrace

ČR je připravena navýšit finanční pomoc na řešení migrace

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek vedl českou delegaci na zasedání Rady Evropské unie pro zahraniční věci (FAC), které se uskutečnilo 17. července 2017 v Bruselu.

 Mezi hlavní témata Rady FAC patřila situace v Libyi a s ní související migrace přes centrální Středomoří. Ministři rovněž jednali o aktuální situaci v Severní Koreji.

Šéfové diplomacií evropské osmadvacítky se na svém pravidelném zasedání v Bruselu věnovali situaci v Libyi. Shoda panovala na dalším podpoře EU při stabilizaci této africké země. Ministři schválili prodloužení mandátu civilní mise EUBAM a podpořili další působení operace Sophia a rozšíření jejího mandátu. Cílem této operace je vedle výcviku lybijské pobřežní stráže a námořnictva také narušování operačního modelu pašeráků a dohled nad dodržováním zbrojního embarga OSN vůči Libyi v mezinárodních vodách u libyjských břehů. „ČR podporuje veškeré kroky EU na stabilizaci Libye a podpořila také prodloužení mandátu operací,“ zdůraznil ministr Zaorálek.

Ministři zahraničních věcí hodnotili rovněž aktuální migrační situaci v centrálním Středomoří, která není příznivá. Většina ilegální migrace připlouvá do Evropy právě od libyjských břehů a Itálie čelí v této souvislosti enormní zátěži. „ČR je připravena výrazně navýšit svou finanční pomoc k řešení migrační situace na centrální středomořské trase a pomoci Itálii v současné nelehké situaci,“ přiblížil ministr Zaorálek. „Zopakoval jsem dnes naši nabídku poskytnutí 800 tisíc eur a další podporu Itálii včetně personální a odborné pomoci,“ zdůraznil šéf české diplomacie. „Společným cílem EU je zastavit ilegální migraci, spolupracovat s třetími zeměmi v návratové politice a v dlouhodobém horizontu řešit příčiny migrace,“ uvedl dále ministr Zaorálek.

Rada FAC přijala závěry věnované aktuální situaci na Korejském poloostrově, ve kterých důrazně odsoudila jaderné i raketové testy severokorejského režimu. Shoda panovala na nutnosti zvýšení tlaku pomocí Rady bezpečnosti OSN s cílem snížení napětí na Korejském poloostrově, které nemá vojenské řešení. Ministři se shodli rovněž na nutnosti zachování dialogu s KLDR za předpokladu, že Severní Korea bude ochotna jednat o zastavení jaderného a balistického programu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama