Ing. Karla Šlechtová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.07.2017 11:41:12

MMR: 223 milionů na modernizaci veřejné dopravy

MMR: 223 milionů na modernizaci veřejné dopravy

Chytré zastávky, elektronické odbavování cestujících, elektronické informační panely a mnohé další novinky čekají na obyvatele našich měst.

Ministerstvo pro místní rozvoj totiž v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) podpoří 15 projektů z výzvy Telematika pro veřejnou dopravu v celkové výši 223 milionů korun. 

„Nejvíce projektů bylo schváleno v Moravskoslezském kraji. Jedná se o čtyři projekty za zhruba 40 milionů korun a dále pak v Jihomoravském kraji, kde dotaci získaly tři úspěšné projekty za více než 72 milionů korun,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Výzva č. 22 Telematika pro veřejnou dopravu byla zaměřena na podporu projektů zavedení nebo modernizace systému pro sledování, řízení a dispečink veřejné dopravy, informačních systémů pro cestující, odbavovacích a platebních systémů ve vozidlech veřejné dopravy, na zastávkách, ve stanicích, přestupních uzlech veřejné dopravy a v dopravních informačních centrech. Tato podpora povede ke zkvalitnění služeb ve veřejné dopravě.

Mezi schválenými projekty je například Zavedení inteligentního informačního systému pro cestující. Jeho cílem je vytvoření IS VITAMINu (VIrtuální Tabule Manažera INfrastruktury), který bude zobrazovat odjezdové a příjezdové informace pro všechny zastávky a osobní stanice s tím, že bude shromažďovat vstupní data ze všech informačních systémů Správy železniční dopravní cesty. Očekává se zvýšení přesnosti a včasnosti zpracovaných informací, což povede k zvýšené informovanosti cestujících, bez ohledu na stanici, v které se nacházejí. Projektu byla poskytnuta dotace ve výši 9,3 milionů Kč.

Dalším projektem je Zvýšení kvality dopravy v Plzeňském kraji – rozvoj systému. Podpořen bude téměř 13 miliony Kč. Projekt přispěje k zastavení poklesu zájmu o veřejnou dopravu v Plzeňském kraji a k vytvoření konkurenceschopné alternativy k individuální osobní dopravě.

Příjem žádostí o podporu probíhal od února 2016 do června 2016, přičemž bylo registrováno celkem 22 projektů za 336 mil. Kč z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). S ohledem na přetlak a úspěšnost projektů v březnu 2017 Ministerstvo pro místní rozvoj navýšilo alokaci výzvy na maximální možnou výši – 223 mil. Kč z EFRR. Výsledkem je 15 podpořených projektů za zmíněných 223 mil. Kč z EFRR a 6 projektů za 105 mil. Kč z EFRR zařazených na seznam náhradních projektů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama