Ing. Bc. Martin Hyský

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2018 22:56:00

Na Vysočině máme devět nových produktů označených známkou Regionální potravina

Na Vysočině máme devět nových produktů označených známkou Regionální potravina

V Kraji Vysočina přibylo devět nových produktů, které mohou nosit známku kvality Regionální potravina. „Za každou z devíti ustálených kategorií byly vybrány TOP výrobky výjimečných kvalit, které pocházejí svými surovinami i výrobou přímo z regionu.

O značku se letos ucházelo celkem 66 produktů od 22 výrobců. Nejsilnější zastoupení měla stejně jako vloni kategorie Ostatní,“ informoval radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský.

Hodnotitelská komise se skládala z osmi členů. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky musí mít pevnou vazbu k regionu, obvykle se jedná o krajové speciality. Známku kvality v krajských soutěžích získají nejlepší potraviny od malých a středních regionálních výrobců. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou jejich charakteristické rysy. Za spotřebiteli necestují stovky kilometrů, ale vzdálenosti mezi firmami a obchody jsou krátké a tím pádem i ekologické. Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může zvítězit jen jediný výrobek.

K  udělení značky Regionální potravina Kraje Vysočina 2018 navrhla hodnotitelská komise následujících devět výrobků:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:


Masné výrobky tepelně opracované

Babiččina paštika

Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o.



Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Náměšťská sušená klobása

Alois Stloukal, Náměšť nad Oslavou



Sýry, včetně tvarohu

Eidamský SALÁMOVÝ SÝR 40%

LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o.


Mléčné výrobky ostatní

Jaroměřické Tradiční pomazánkové Šunka s osmaženou cibulkou

Jaroměřická mlékárna, a.s.


Pekařské výrobky, včetně těstovin

Tyčinky lněné

Ing. Josef Elis, Velké Meziříčí


Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

Prosetínské trubičky

Radka Maršálková Lontrasová, Prosetín


Alkoholické a nealkoholické nápoje

Medovina z Vysočiny – s příchutí Skořicová

Jiří Sláma, Chlístov


Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Brambory konzumní Odrůda: ADÉLA

AUTEX CZ s.r.o.


Ostatní

KMÍNOVÝ OLEJ Z PETRÁVČE

Biogas Bohemia spol. s r.o.

Oceněné výrobky získávají právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 418 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama