Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2011 17:39:43

Výzkum: Češi dávají přednost domácím potravinám

Výzkum: Češi dávají přednost domácím potravinám

Každý druhý obyvatel České republiky upřednostňuje potraviny domácího původu. Vyplývá to z výzkumu, který pro Ministerstvo zemědělství vypracovala agentura I.N.Global.

Jeho výsledky ukazují, že se 67 % respondentů při nákupu zajímá o původ potravin více než dříve, přičemž větší zájem o lokální produkty mají spotřebitelé s vyšším vzděláním a senioři.

 "Více než 95 % dotázaných vítá, že výrobci používají loga s označením regionálních potravin, protože jim usnadňují orientaci při nákupu. Opačný názor má pouze jedno procento respondentů. Těší mě, že se jasně ukázalo, že se zákazníci přiklánějí k regionálním potravinám," říká ministr zemědělství Ivan Fuksa.

 "Rostoucí spotřebitelský trend upřednostňovat potraviny domácího původu svědčí o tom, že projekt Regionální potravina, jehož cílem je ocenit a zviditelnit kvalitní výrobce lokálních produktů, dobře funguje a lidé si ho oblíbili," vysvětluje Karel Coufal, ředitel Okresní agrární komory v Třebíči, který je organizátorem soutěže Regionální potravina Kraj Vysočina.

 "Potěšilo nás také, že Češi se stále více zajímají o kvalitu potravin. Podle výsledku průzkumu je důležitá pro 90 % spotřebitelů," říká Tomáš Kreutzer, ředitel úřadu Potravinářské komory ČR. "Kvalitní potraviny přitom obvykle hledají v hypermarketech nebo supermarketech, kde stále častěji nakupují dva ze tří respondentů. Na základě ceny výrobku se rozhoduje 68 % spotřebitelů," dodává Kreutzer.


 "Výzkumu se na veletrhu Země živitelka v Českých Budějovicích zúčastnilo 1 069 respondentů, mužů i žen všech věkových skupin a úrovní vzdělání. Zadavatelem bylo Ministerstvo zemědělství, které za projektem Regionální potravina stojí," říká Pavel Bohatec, vrchní ředitel potravinářské výroby a legislativy Ministerstva zemědělství.

 O letošním ročníku soutěže Regionální potravina

 V soutěži Ministerstva zemědělství Regionální potravina letos uspělo 99 výrobků, které získaly právo užívat po čtyři roky logo Regionální potravina. Letošní ročník byl teprve druhý, přesto ukázal, že zájem o prestižní logo mezi výrobci stoupá. Producenti do projektu přihlásili více výrobků než loni a odborné poroty také ocenily více potravin než v loňském roce. Výrobci mohli své zboží přihlásit do dvou kategorií masných výrobků, dvou kategorií mléčných výrobků, mezi pekařské výrobky, cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina a další výrobky v kategorii ostatní.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama