Bc. Martin Matuštík

Člen redakční a informační komise MČ Brno-jih
  • STAN
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.10.2016 21:37:16 - Kremator

Víčka migrantům

Dobrý den, Vaše o rok opožděná odpověď pro paní Haškovou mne zaujala, konkrétně ta část, kde léčbu českých dětí ze státních peněz a léčbu migrantů hrazenou dobrovolnými sbírkami považujete za diskriminační. Můžete to rozvést? Totiž my, Češi, ale i cizinci zde žijící a pracující, povinně platíme zdravotní pojištění, není-liž pravda? Existuje důvod, proč tyto peníze rozdávat těm, co u nás zdravotní pojištění neplatí? Jen bych rád připomněl, máte-li tendenci použít jako argument solidaritu, že solidarita je dobrovolná a je na každém z nás, ke komu hodláme být solidární a ke komu nikoliv.
Odpovězte, prosím, jako občan České republiky, ne jako člen redakční a informační komise. Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.10.2016 1:17:55 - Bc. Martin Matuštík
 Dobrý den, pane Krematore (vím, že to není vaše skutečné jméno, ale bohužel nevím, jak jinak vás oslovovat).

Předem bych se vám chtěl omluvit za to, že odepisuji až teď (opět se zpožděním). Svůj účet zde opravdu nesleduji pravidelně a zjištění, že na mě někdo má dotaz dříve než po dalším roce, je pro mě příjemným překvapením. Za otázku vám tedy děkuji. 
Za diskriminační považuji rozlišovat v našem zdravotním systému, jestli je někdo cizinec anebo ne. Samozřejmě jsem měl na mysli pouze v případě, pokud si jako cizinec platíte zdravotní pojištění (teď mě prosím můžete opravit, ale pokud se nepletu, tak jako cizinec žijící u nás musíte mít zaplacené zdravotní pojištění pro obnovení trvalého pobytu). Předpokládám tedy, že všichni cizinci přebývající v ČR mají zaplacené zdravotní pojištění a mají dle mého názoru stejné právo na zdravotní péči jako občané ČR (opak bych poté považoval za diskriminační). 
Nyní se pokusím odpovědět na druhou část vaší otázky. Pokud vím, tak zdravotní péče cizincům u nás je ve státních nemocnicích (většinou v té vojenské v Praze) poskytovaná jednotlivcům (většinou dětem) s obzvláště vážným zraněním či nemocí. Obvykle přiletí letadlo z nějaké válečné oblasti (Iráku, Afghánistánu, Sýrie) a přivezou dítě i s rodinou. Dítě poté operují v nemocnici a pošlou i s rodinou nazpět do země jejich původu. Tyto akce však většinou organizuje Ministerstvo zahraničí věcí a jejich skutečným důvodem není vámi zmiňovaná solidarita, ale propagace České republiky jako humánního státu, který se snaží pomáhat těm nejzranitelnějším – dětem. Hlavním důvodem tedy není solidarita, ale snaha propagovat ČR ve světě. To že se přitom pomůže zachránit život i několika malým dětem je jen takový morální bonus. Souhlasím ale s vámi, že by podobné humanitární akce neměly být hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, ale z peněz Ministerstva zahraničních věcí (pokud se tak už ale neděje, to ale bohužel nevím, neboť nemám jiný než povrchní náhled do dané problematiky). Proto by se tato otázka více než na mě hodila na někoho z Ministerstva. Pro další informace se tedy obracejte prosím na ně.


Hezký večer přeje Bc. Martin Matuštík, občan České republiky