Mgr. et Mgr. et Mgr. Tomáš Zdechovský, Ph.D., MBA

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.01.2017 12:37:48 - Beni

evropská armáda

Dobrý den. V důsledku toho, jak se nový americký prezident o NATO, jak se chce sbližovat s VB, která vystoupí z EU. Nebylo opravdu dobré si zajistit obranu ještě jinak? Opět se teď mluví o zřízení evropské armády. Převažuje podle vás a pro vás argumenty pro nebo proti? Můžete svou odpověď zdůvodnit? A jste vůbec pro posílení výdajů na naši obranu? Neshledanou. Ben

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.01.2017 16:02:33 - Mgr. et Mgr. et Mgr. Tomáš Zdechovský, Ph.D., MBA
 Dobrý den, Bene, 
navzdory některým Trumpovým výrokům bych roli NATO nijak nesnižoval a vznik evropské armády překračující rámec nynější společné zahraniční a bezpečnostní politiky není na pořadu dne. Je ale určitě pravda, že Evropa nemůže donekonečna spoléhat na to, že obranu za ni bude pořád řešit Amerika.Trumpova slova beru především jako varování, že Evropa nesmí dále zanedbávat svoji obranu a každá členská země NATO by měla na vojenské záležitosti dávat alespoň předepsaná 2 % HDP. Z evropských členů NATO tak nečiní nikdo s výjimkou čtyř států (Spojené království, Řecko, Polsko a Estonsko).
Jen tak pro zajímavost, ČR dává nyní na obranu jen cca. 1 % HDP, což je samozřejmě naprosto nedostačující. Nemůže být sporu o tom, že stávající stav je neudržitelný. Nejlepší řešení proto vidím práve ve zvýšení výdajů na zbrojení v celé Evropě při zachování stávající spolupráce v rámci NATO. 
S pozdravemTomáš Zdechovský