prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.05.2018 11:12:47 - Lívie

Co jste udělali pro české lékaře?

Jestli je málo lékařů, fakt si myslíte, že to vyřešíte tím, že přijmete lékaře, kteří neumí česky a není jisté, jak získali atestaci? Nemyslíte, že tím naštvete ještě více českých lékařů? A proč jim raději nepřidáte a konečně nevyřešíte systém jejich vzdělávání? Teď je ve sněmovně 9 stran, takže dost velká šance vyjednat shodu tak, aby systém vydržel déle než jedno volební období.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.08.2018 19:42:19 - prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.
 Zdravotnických pracovníků je ve všech vyspělých zemích ( o těch ostatních nemluvě)  nedostatek. Naši pracovníci odcházejí  do Německa, Rakouska , Švédska, němečtí, rakouští, francouzští pracovníci zase například do USA. Je tedy téměř jisté, že  k nám zase  budou přicházet jiní. Až potud dobře, ale při kontaktu s nemocným je třeba mu rozumět a on musí rozumět zase tomu, co mu  personál nemocnice, či jiného zdravotnického  zařízení  říká, v tom máte pravdu. Lékaři z jiných zemí u nás musí  skládat zkoušky, které jsou  na  úrovni  našich státních zkoušek a potom teprve by se mohli zařadit do atestační přípravy. Státní  zkoušky skládají naši studenti a tedy i zahraniční lékaři ze 4 předmětů. Zatím skládali cizinci toto v jednom dnu, což není  jistě nejlepší. Ale toto je drobný problém technického rázu. Nyní  se připravuje systém ( za shody odborníků), ve kterém bude zkoušen i český jazyk. Systém vzdělávání je nyní velmi diskutován a doufám, že se podaří vytvořit funkční  a moderní systém. Problém finančního ohodnocení je problematický, ale  je slíbeno navýšení platů a zvýšení různých benefičních složek (směnnost).Systém, který vydrží déle než jedno  volební  období je potřebný a doufám, že se jej podaří vytvořit.