Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.12.2021 17:30:08 - laco

Financování STAN z daňového ráje

Na účet hnutí STAN bylo poukázáno od zhruba dvaceti firem se sídlem v daňovém ráji na Kypru okolo tří milionů korun. Běžnému občanovi je zřejmé, že do daňových rájů umisťují majitelé sídla firem, které se snaží vyhnou běžným daňovým povinnostem daného státu, nebo které zde "perou" peníze z nekalé, ne-li trestné činnosti (nelegální obchody se zbraněmi, obchody s narkotiky, obchody s nelegálními migranty). Obracím se na Vás s dvěma dotazy: 1. Jaký je Váš názor na financování politických stran od firem z daňových rájů. 2. Proč Evropská unie trpí na území EU daňové ráje (Kypr, Island, Lichtenštejnsko) eventuálně, proč nevyhlásí ekonomické sankce na ostatní země, které spadají do daňových rájů.
Děkuji za odpověď a přeji hezké vánoční svátky a hodně zdraví a klidu v novém roce.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

lumpík

Odpověď

23.12.2021 20:51:06 - Ing. Antonín Seďa
Předně děkuji za přání a také já přeji příjemné vánoční svátky a šťastný nový rok 2022. Můj názor na daňové ráje, ať již v rámci EU či mimo ni, je stejný. Prostě daňové úniky, a to přesto, že jsou stále legální, by měly být trestány. Například tím, že taková firma nedostane žádnou dotaci či podporu či majitelé těchto firem budou pravidelně zveřejňovány MF. Proč existují v EU daňové ráje je z toho důvodu, že daňová politika je záležitostí nikoli EU, ale každého členského státu. Tady by pomohl tlak EK vůči těm zemím, které daňové ráje umožňují. Například tím, že omezí dotace zemím podle obratu firem, které daní v daňových rájích. Co se týče financování politických stran, pak platí, že by STAN měla peníze vrátit. Vzpomínám si na černé peníze , které v devadesátých letech dostala ODS. A pak z toho byla vládní krize. Dlouhoodbým problémem naší země je totiž  fnancování politických stran, protože to vždy nahrává pochybnostem, zda firmy za podporu té které politické straně nevyžadují satisfakce. Podle mne  řešením není pouze omezení financí na kampaně či transparetní účet, ale úplný zákaz financování poitiků pomocí firem či rozličných spolků apod. Financování by bylo ze státního rozpočtu v rámci příspěvků za výsledek voleb, členských příspěvků členů či v rámci podnikání dané politické strany či za pomocí darů konkrétních fyzických osob, které si tyto dary mohou odečíst ze svého  daňového přiznání.