Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.09.2022 13:33:12 - nice

kandidát na prezidenta

Je pravda, že váš kandidát na prezidenta se bude opírat jen o podporu zákonodárců a ne lidí? Ano, máte na to právo, ale proč pak máte v názvu přímá demokracie? Není to tak jen přetvářka? Přeci jen na sběr podpisů jste měli a stále máte dost času a předpokládám, že jako velká strana ifinancí.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

montyst, Julie.

Odpověď

13.12.2022 11:49:38 - Tomio Okamura
Dobrý den, prezident je přímo volen a to je dejme tomu poloviční princip přímé demokracie. Tou druhou je i možnost přímo voleného politika, přímo také odvolat, To, že politika mohou navrhnout občané i zákonodárci je k debatě, asi je lepší varianta vždy návrhy občanů, ale k tomu je třeba transparentní způsob navrhování. Bohužel mám osobní zkušenost, kdy mě vyškrtli na základě odhadu ministerstva financí a odmítli překontrolovat seznam občanů a vyhodnotit kolik lidí skutečně existujících mě skutečně nominovalo. I když mi obsahově dal za pravdu Ústavní soud a uložil parlamentu změnit pravidla, ta pravidla jsou dodnes zpochybnitelná a zneužitelná. Viz. teď kauza pana Janečka. Rozhodli jsme se neriskovat úmyslného vyřazení našeho kandidáta a protože zákon umožňuje buď podpisy občanů, nebo podpisy zákonodárců, zvolili jsme tu jistější variantu.