Jan Kuchař

  • STAN
  • Karlovarský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.12.2022 11:38:53 - Michal Hrozný

drahota

V EU klesá, u nás naopak. Jak je to možné? A kdy se dočkáme toho, že se bude snižovat i u nás? A lze čekat zlevňování potravin a cen energií v příštím roce?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Annamarie, josefus, optimista70, tomsik1, Dudánek, MilenaD, Venda3, hlja, Rolf1, Martin L, kobr, michal garty, prototypb, martinstanislav, pion, eva41, Brona, waggie, Kritická, ptata, Alena F., portysch

Odpověď

03.01.2023 22:37:05 - Jan Kuchař
 Dobrý den, děkuji za Vaši otázku. Ani Covid, ani válka na Ukrajině rozhodně nejsou věci, které by naší ekonomice prospěly. A je třeba říct, že ceny stoupaly loni v celé Evropě, USA i jinde, především v důsledku post-covidu. Rozhodně se ale nedá říct, že v EU klesá. V některých státech EU je výrazně vyšší než u nás ( Litva, Lotyšsko, Maďarsko atd..)

Nicméně se sluší připomenout i to, že velkou část inflace nám nezpůsobily vnější vlivy, ale Andrej Babiš tím, jak píše Lenka Zlámalová - tady poslední dva roky pod rouškou covidu rozházel 900 miliard korun na výdaje, které s covidem vůbec nesouvisely, čímž roztočil inflační spirálu. Sluší se připomenout i další věc - zdaleka ne všude v Evropě se ale tak výrazně zdražuje další zboží a služby, jako u nás. Z velké části je to způsobeno nedokonalou konkurencí v mnoha oborech, například v zemědělství a potravinářství, kde především velcí hráči zdražují výrazně více, než o kolik jim roste cena vstupů. (doporučuji se pro zajímavost podívat se, kdo je největším zemědělcem a výrobcem potravin u nás.) doporučuji k přečtení např: https://neovlivni.cz/kdo-nejvic-vydelal-na-potravinach-v-podezreni-agrofert/
A k poslední části vašeho dotazu. Česká národní banka odhaduje, že v letošním roce začne inflace klesat a někdy v první polovině roku 2024 se vrátí někam ke 2 %, což defakto znamená, že přílišné zlevňování se nedá očekávat, jako spíš zastavení zdražování. 
Pěkný den vám přeji, Michale