Jan Kuchař

  • STAN
  • Karlovarský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.01.2023 15:01:53 - Cimpl

Do jaké míry naše země vzkvétá?

Nebýt covidu a války na Ukrajině, podle Klause dnes v hospodářské politice doháníme Francii. Vidíte to stejně? Mě to přijde dost nadnesené. A myslíte, že je reálné, že se třeba v horizontu 10 let budeme moci sovnávat s vyspělými státy od nás na západ nebo třeba s našimi sousedy jako je Německo a Rakousko? Mám na mysli včetně výše mezd a životního standartu.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.01.2023 22:58:47 - Jan Kuchař
 Dobrý den,mám pocit, že Václav Klaus zapomíná na několik věcí. Respektive vybírá si jen to, co se mu hodí. 
Zapomíná například na to, že velkou část inflace nám nezpůsobily vnější vlivy, ale Andrej Babiš tím, jak píše Lenka Zlámalová - tady poslední dva roky pod rouškou covidu rozházel 900 miliard korun na výdaje, které s covidem vůbec nesouvisely, čímž roztočil inflační spirálu. Sluší se připomenout i další věc - zdaleka ne všude v Evropě se ale tak výrazně zdražuje další zboží a služby, jako u nás. Z velké části je to způsobeno nedokonalou konkurencí v mnoha oborech, například v zemědělství a potravinářství, kde především velcí hráči zdražují výrazně více, než o kolik jim roste cena vstupů. (doporučuji se pro zajímavost podívat se, kdo je největším zemědělcem a výrobcem potravin u nás.) doporučuji k přečtení např: https://neovlivni.cz/kdo-nejvic-vydelal-na-potravinach-v-podezreni-agrofert/

Ale k vašemu dotazu. V Německu je nyní minimální mzda 10,45 EUR na hodinu a v průměru si Němci vydělávají téměř 4000 EUR, tzn plus mínus 100 tisíc Kč. Vzhledem k dosavadnímu vývoji průměrných výdělků v Čechách je obávám se velmi nereálné, aby se zdejší platy do 10 let vyrovnaly těm německým. (Kdyžtak se podívejte sem https://eprehledy.cz/prumerna_mzda.php ) 

Není to úplně pozitivní, nicméně je třeba si uvědomit jednu věc. Naše HDP je už teď v ČR vyšší než v Itálii, Španělsku nebo Portugalsku, nicméně podle některých hlasů už teď narážíme na své limity kvůli podinvestovanosti, napjatému trhu práce a struktuře ekonomiky. A je dobré si uvědomit, že nejde jen o výši platů vytrženou z kontextu, ale i o celkovou cenovou hladinu např služeb, restaurací nebo bydlení. Což jsou v Německu výrazně nákladnější záležitosti, než u nás. 
Docela hezky o tom píše Mojmír Hampl - Relativní míra nespokojenosti s vlastním osudem a relativní pocit osobní chudoby se nejspíš nezmění. Tak jako nezmizely v Německu. Výraz „pracující chudoba“ pochází odtamtud.
A k tomu dohánění. Bohužel, nejde o problém s žádným snadným řešením. Je to běh na dlouhou trať, na poctivém budování české ekonomiky coby vzdělané, pokročilé a postavené na vytváření produkce s vysokou přidanou hodnotou.