Mgr. Marek Novák, MBA

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.02.2023 11:54:35 - norberthavel

Export a import

Dělám v logistice. Denně k nám chodí vagóny zboží ze zahraničí, ale od nás jich vyvážímě minimum a situce se stále zhoršuje. Děláte v této problematice něco? Jak se snažíte podporovat náš export? A je import v takové míře nezbytný? Proč?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.06.2023 9:24:54 - Mgr. Marek Novák, MBA
 Dobrý den,

Můj názor je, že bychom měli zachovat na našem území maximum výroby s přidanou hodnotou. Naše země má bohatou průmyslovou i zemědělskou tradici, a to včetně potravinářství. Nyní se v parlamentu například snažíme čelit koaličnímu návrhu, který chce zmařit systém zahraničních investic v ČR zavedený vládou Andreje Babiše v roce 2019. Jednotící myšlenkou naší tehdejší úpravy bylo posílení racionalizace systému. Hlavním kamenem tohoto bodu byl princip, že veškeré žádosti o investiční pobídky budou před jejich rozhodnutím podléhat schválení vlády. Bez toho neměla být - a tudíž není ani dnes - žádná jednotlivá investiční pobídka poskytnuta. Architektura tehdy prosazených změn zvýšila pružnost celého systému investičních pobídek a jeho provázanost s konkrétní hospodářskou situací u nás. Investiční pobídky začaly být dostupné pouze pro projekty s vyšší přidanou hodnotou, kdy způsob posouzení vyšší přidané hodnoty byl vymezen nařízením vlády. Předpokladem bylo, že investice budou na straně podporovaného subjektu spojené hlavně s kvalifikovanou prací na předepsané mzdové úrovni a dále s výzkumem a vývojem. Tento systém teď pětikoalice bohužel bourá.