Ing. Libor Turek, Ph.D.

  • ODS
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.09.2023 13:30:42 - charlii

naše životní úroveň

Stále se řeší, co dělat, abychom neskončili třeba jako Řecko. Kdy se ale dočkáme toho, že životní úroveň u nás poroste? Proč v tomto pořád zaostáváme? Co děláte pro nápravu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Karl von Czech

Odpověď

12.09.2023 11:25:38 - Ing. Libor Turek, Ph.D.
 Dobrý den, Co si představujete pod pojmem životní úroveň a s kým se chcete srovnávat? Mohu Vám odpovědět obecně. Máme nejnižší úmrtí kojenců, což je index vyspělosti, který uznávají všichni ekonomové. Když chcete na zákrok k lékaři, nemusíte rok čekat jako v Anglii, máte tekoucí pitnou vodu z kohoutku, jako nemají dvě miliardy lidí na planetě, široký výběr potravin, který nemají 4 miliardy lidí na planetě, zdarma školství, husté dopravní spojení, důchodový systém, atd. Z tohoto hlediska považuju já ČR za jednu z nejvyspělejších zemí světa.   A teď k naší vládě... jsme v nějakém reformním roce, kdy se snažíme omezit výdaje státu právě pro to, abychom neskončili jako Řecko, aby nás "nezabily" úroky z dluhů a mohli jsme dál investovat. V příštím roce by měla ekonomika opět výrazněji růst a s ní i platy a životní úroveň.  S pozdravem