Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.02.2024 8:56:08 - laco

Půjčky poskytnuté Ukrajině se budou odepisovat?

Kandidát republikánů na amerického Prezidenta Donald Trump ve svých předvolebních vystoupeních mluví o nutnosti ukončení konfliktu na Ukrajině. Generální tajemník NATO Stoltenberg i kancléř Německa Scholz již připouští vítězství Ruska v konfliktu na Ukrajině a vyjadřují obavy z možného napadení států NATO Ruskem. Ukrajině USA i státy EU, včetně naši republiky, poskytly vojenskou , finanční i humanitární pomoc v řádu stovek miliard dolarů či eur. Tato pomoc byla zčásti poskytnuta jako dar a zčásti jako návratná půjčka. Kdo, dle Vás, bude v případě vítězství Ruska na Ukrajině vracet státům civilizovaného Západu poskytnuté půjčky Ukrajině. Máte představu o tom, kolik finančně vyjádřeno prostředků Česká republika darovala Ukrajině a kolik bylo Ukrajině poskytnuto v rámci půjčky?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.02.2024 10:26:14 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Začnu od konce, já nemám žádné infromace o tom, kolik finančních prostředků celkem bylo ze strany ČR poskytnuto Ukrajině a proto nemohu mít ani informace, kolik z toho byly a jsou půjčky. Nehledě na to, že mnoho finančních prostředků bylo poskytnuto jako dar občanů a firem v rámci rozličných neziskových organizací. Také řadu českých vojenských dodávek na Ukrajinu financovaly USA. Osobně odhaduji celkovou pomoc ČR na desítky miliard korun. K otázce, kdože bude vracet půjčky, je důležité vědět, poválečné uspořádání Ukrajiny. V současné době to stále vypadá na zamrzlý konflikt a proto i případné vrácení peněz se odkládá v čase.
Pokud budeme reálně předppkládat jeden ze scénářů poválečného uspořádání, to jest nezávislá Ukrajina se samostanými enklávami na Krymu a ná východě Ukrajiny, pak za splácení půjček bude zodpovědná ukrajinská vláda. Otázkou je, zda na UKrajině bude vládnout proevropská či proruská vláda. Pokud si připustíme, že poválečná obnova ukrajinské infrastruktury a Ukrajiny vůbec  potrvá mnoho let, pak na jakékoliv splátky půjček můžeme zapomenout. Respektive pokud nějaké splátky budou, pak za deítky let. Nicméně poválečná obnova Ukrajiny může být i pro naše firmy výhodná, pokud bude ukrajinská strana s tou českou spolupracovat. Ale stále platí, že až do ukončení ozbrojeného konfliktu mezi RF a Ukrajinou, to jsou všechno čiré spekulace či předpoklady.