Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.06.2024 14:12:04 - laco

Do Evropské unie červená, do BRICS+ zelená

Nový ministr zahraničí Turecka Hakan Fidan (ve funkci od srpna 2023) při své nedávné návštěvě Číny prohlásil, že Turecko má zájem o vstup do organizace BRICS+. Po mnoha letech snah Turecka o vstup do Evropské unie tak Turecko obrátilo a hodlá žádat o vstup do mezinárodního společenství, u zrodu jehož stála Čína a Rusko, hlavní to nepřátelé civilizovaného Západu. Turecko, stát NATO, který v této organizaci má druhou největší armádu, tak hodlá zakotvit v mezinárodní organizaci vedenou Čínou, Ruskem a Indií. Bude mít, dle Vašeho názoru, toto směřování Turecka vliv na vztah Turecka se státy NATO? Lze předpokládat, že po vzoru Turecka budou i některé další státy EU a NATO (např. Maďarsko, Slovensko) žádat o přijetí do organizace BRICS+ ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.06.2024 13:11:30 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Předně je třeba říci, že mezi Tureckem a EU existuje dohoda o výměně zboží, nicméně Turecko dlouhodobě neplní podmínky vstupu do Evropské unie. Takže já neočekávám, že by Turci do EU vstoupili. Co se týče zájmu Turecka o spolupráci s BRICs, pak je to docela logické z pohledu ekonomického i zahraničně politického. BRICS představuje ekonomickou i politickou alternativu současnému neo-liberálnímu Západu a usiluje o "nový světový řád". Vliv RF a zejména Číny v Asii, Africe či Latinské Americe je značný a vytváří předpoklad k další ekonomické i politické spolupráci. osobně si nemyslím, že spolupráce Turecka se státy BRICS bude mít nějaký vliv na jeho členství v NATO či na vzájemnou spolupráci v rámci Aliance. Turecko je dlouhodobě bráno jako východní zeď  NATO a tak to i zůstane. Osobně podporuji spolupráci evropských zemí se zeměmi BRICS, takže by mi spolupráce nevadila. Přiznám se, že nevím, zda členství v Evropské unii je neslučitelné s členstvím v BRICS. Pokud ne, pak by mi členství členských zemí EU či NATO v BRICS nevadila. Je to naštěstí rozhodnutí té které členské země, se všemi PRO a PROTI. Nemyslím si, že by jakákoliv ideologie měla rozhodovat o míře spolupráce.