Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.07.2024 10:20:54 - Jolana Mikova

Jak hodnotíte naši armádu?

Kdyby došlo na nejhorší, myslíte, že by nás ubránila? Třeba poslanec Mašek si to nemyslí, což mě dost vyděsilo, přijde mi, že on se v tom vyzná, ale je zajímá mě i názor někoho z jiné strany a vy se podle toho, co jsem si našla obraně taky věnujete. A ještě jedna věc mě zajímá, kdyby došlo na nejhorší, museli by se do obrany zapojit i neprofesionálové? A jestli ano, kdo? Pochopte, že mám strach o svou rodinu asi jako každý. A myslíte, že nám nějaká válka hrozí? A ještě poslední dotaz, co si myslíte o budování evropské armády? Protože, co sleduji zprávy, tak když vyhraje v USA Trump, tak je to s NATO dost nahnuté, je to tak?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

PhDr.Jiří Jaroš N., Venda3

Odpověď

09.08.2024 17:13:48 - Ing. Radovan Vích
Dobrý den a děkuji za dotazy.
Armáda ČR není v současné době schopna sama dlouhodobě bránit území ani dvou krajů v rámci republiky. Pokud by došlo k mobilizaci, záleží na způsobu jejího vyhlášení. Zřejmě by nebyla všeobecná, ale výběrová, tzn. pouze některé ročníky anebo odbornosti. Jen pro upřesnění, všeobecný branná povinnost je v současné době do 60ti let. Zastávám názor, že nám válka nehrozí, nicméně současná vláda Petra Fialy  dělá vše proto, aby nás do konfliktu zatáhla. Budování evropské armády je úplný nesmysl. EU má pouze agenturu Frontex, která převáží migranty z Afriky do Evropy. NATO má schopnosti, velitelské struktury velení a řízení, vlastní jednotky a standardizaci, letouny AWACS, zpravodajství atd. Toto EU nemá, protože tyto schopnosti mají pouze jednotlivé státy, navíc panují zcela rozdílné názory v Evropě na koncepci a výstavbu. Jinak to vidí Pobaltské státy a jinak státy jižní Evropy. Pokud vyhraje prezidentské volby v USA republikán Donald Trump, tak podle jeho dosavadních výroků by mělo dojít k zastavení konfliktu na Ukrajině a tím i ke zmírnění napětí v Evropě. Také Trump požaduje po jednotlivých státech NATO vyšší výdaje na zbrojení. NATO ale podle mě přežije, přestože vidíme jaké postoje zastává například Turecko.
Mějte se fajn!