Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.09.2024 15:44:39 - laco

Vědce nechtěli slyšet, školačce tleskali

Zatím co německý průmysl odchází do USA a Asie, případně je plánováno omezení výroby a uzavírání závodů (Volkswagen), a to především z důvodu drahých energií či jejich nedostatku, ruský prezident Putin podepsal "Ukaz" o výstavbě Rossatomem 11 nových jaderných elektráren (JE) a to do roku 2042. Důraz má být kladen na výstavbu těchto JE na Sibiři a Dálném východě. Jedna z JE o výkonu 5 000 MW má být vybudována z reaktorů pracujících s pomocí rychlých neutronů. Tento typ JE ve své podstatě spaluje přepracované vyhořelé palivo ze stávajících JE. Kromě výstavby nových plánuje Rossatom i výměnu starých bloků stávajících JE za bloky nových typů. Jak Vy, s ohledem na ekonomiku států EU hodnotíte v současné době proces Green dealu, kterým se vydalo jak Německo, tak i ostatní státy EU a to na základě několika vystoupení čtrnáctileté švédské školačky Gréty, podporované zelenými aktivisty.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Marta Peclová, Kuba302, flex

Odpověď

13.09.2024 16:53:03 - Ing. Antonín Seďa
 Pokud vím, tak ani vědci nezpochybňují oteplování krajiny. Nicméně řada z nich upozorňuje na to, že základní příčinou nejsou emise, proti kterým se snaží Evropa bojovat. Nicméně tento boj je předem prohraný a to z jednoho prostého důvodu. Pokud budu mít drahou energii a tu ještě dotuji z veřejných prostředků, tak ohrozím konkurenceschopnost evropského průmyslu. To způsobí pokles výroby, pokles životní úrovně a také pokles financí, které jsou nutné pro skutečný boj za zachování života na naší planetě. Protože pouze bohaté země si mohou dovolit investice ve prospěch ochrany přírody. Mimochodem emisní znečištění EU je toliko 4% z celkového znečištění ve světě. Německo se snažilo být průkopníkem "zelené" energie, proto zrušilo výrobu z jádra a z uhlí, omezilo plynové elektrárny apod. Přitom zapomělo, že práve průmysl a konkurenceschopnost jsou cestou k prosperitě. A německý průmysl stáhne s sebou i průmysl z osttaních zemí, které jsou bytostně spojeny a navázány na ten německý. Prostě obnovitelné zdroje nejsou obnovitelné ve své podstatě a neumožní další pozitivní vývoj. Pokud by se nedotoval, pak by byl pouze tam, kde ne to existují zdroje. Osobně jsem pro zlepšování životního prostředí, ale rozhodně jsem proti nerealistickým cílům Green dealu. Politici, kteří tuto cestu vytýčili však nebudou mít dostatek politické odvahy přiznat, že tato cesta vede do slepé uličky skanzenu a nikoliv k budoucí prosperitě. A jak je v EU typické, budou se používat evropské dotace jako politický cukr a bič. Kdo nebude poslouchat, tak bude na dotacích a pomoci omezoiván. Nedostatek drahé elektrické energie se brzy začne projevovat, prootže obnovitelné zdroje mají své významné limity. Proto je nutno vybudovat plynové elektrárny, ale v tom nám brání nedostatek finančních zdrojů a levný plyn. A jsme opět na začátku boje za ochranu životního prostředí. Opravdu si myslíme, že těžba břidličného plynu je šetrná k přírodě? Opravdu jsme přesvědčeni, že výroba solárních panelů či baterií  nevyčerpává přírodní zdroje a je energeticky méně náročná než výroba spalovacích motorů? A jak znečistí válka na UKrajině životní prostředí v Evropě a ve světě? Uvědomujeme si, co je pro život na naší planetě prioritní?