Ing. Michael Canov

  • SLK
  • Liberec
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.10.2024 14:49:35 - Koblížek P.

Navýšení platů

Myslíte, že je v pořádku, že politikům mají růst platy o desetitisíce a státním zaměstnancům jen o stovky korun, a to v době, kdy se čím dál více lidé propadá pod hranici chudoby? Já vím, vy politici se hájíte tím, že rostou platy všem ústavním činitelům. Proč ale nejde platy politiků od ostatních ústavních činitelů oddělit? Anebo proč stejně jako vám nerostou platy i třeba učitelům, zdravotníkům, policistům atd? Stejně tak, nemyslíte, že by si víc peněz zasloužili třeba ženy (nebo muži) na rodičovské? Vždyť těm jste přidali jen almužnu a ještě ne všem. A ještě mám dotaz, souhlasíte s tím, aby dostávala plat i první dáma? Vždyť přeci prezident bere dost, má i doživotní rentu, takže první dáma pracovat vůbec nemusí. Možná i chápu, že chce mít vlastní příjem, ale to si hold musí uspořádat sama. Třeba Havlová taky žádný plat nedostávala a stěžovala si někdy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Gabs

Odpověď

16.10.2024 21:45:26 - Ing. Michael Canov
Dobrý den, platy ústavních činitelů jsou od dob premiéra Zemana a vícepremiéra Špidly matematicky navázány na průměrnou mzdu. Tzn. rostou procentuálně přesně tak, jako průměrná mzda. Problém je, když se občas (jako nedávno) zmrazí (tzn. přestože se průměrná mzda zvýší, plat ústavních činitelů se nezmění) a pak se rozmrazí (jako nyní), pak se plat navýší nejen za poslední rok, ale i za ten předcházející (zmražený). Paradoxně tak ústavní činitelé u veřejného mínění doplácí na to, že si předtím platy zmrazili.
Určitě Vás to překvapí, ale je to přesně opačně. Učitelům, zdravotníkům a policistům rostly platy (procentuálně) více než politikům. A budete se divit ještě více, ale vedoucí úředníci a lékaři mají platy i v absolutní hodnotě vyšší než poslanci či senátoři.  

Samozřejmě platy politiků lze od ostatních ústavních činitelů zákonem oddělit.   
První dáma ze zákona neexistuje. Její vystupování po boku manžela prezidenta je čistě její dobrovolnou a dobrovolnickou činností, tudíž je jakákoli finanční odměna pro ní irelevantní.