Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.05.2011 21:57:16 - tomassino

Něco ano, něco hůře

Dokážete odhadnout jaké budou důsledky přijatých reforem a dokážete to potom napravit, až budete konečně vládnout nebo už to nepůjde?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.05.2011 9:32:12 - Ing. Zdeněk Škromach
 Vážený pane,
některé reformy, které současná vláda provádí, je možné v budoucnosti napravit. To se týká např. změn v daňovém systému, kde lze pro každý následující rok jednotlivé daně poměrně zásadně změnit, horší už je to v případech, kdy jde o zásadní změny v největších solidárních sociálních systémech, zejména v důchodovém systému a zdravotnictví, kde v případě, že tyto systémy budou zčásti privatizovány, lze "obrácenou reformu" provádět již mnohem hůře. Obdobně tomu je i v případě velkých reformních změn organizačního charakteru, které jsou často spojeny s vysokými finančními náklady a zasahují do osudů mnoha zaměstnanců příslušných státních institucí (např. zavedení jednotného inkasního místa, změna koncepce úřadu práce a jeho pověření agendou "jednotného výplatního místa". Proto se ČMKOS v současném období zaměří na vyjednávání v Poslanecké sněmovně, jehož cílem by bude omezení rozsahu a hloubky jednotlivých vládních reforem, u nichž je z dosud zveřejněných vládních představ a jejich korekcí zřejmé, že nepanuje plná shoda všech koaličních partnerů (vyvedení části důchodovéhoho pojistného do soukromých penzijních fondů, přeměna neziskových zdravotnických zařízení na akciové společnosti apod.). Proto je třeba vést s veřejností o podstatě vládních reforem zevrubnou diskusi, aby si uvědomovala, že některá práva, dnes běžná se mohou stát dostupnými jen na základě dodatečných přímých plateb (zdravotní péče, nemocenské dávky, důchody) apod., které bude muset každý občan hradit ze svého.