PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.06.2014 12:27:38 - marek vít

Irák

Stále se hovoří o Ukrajině, Rusku a i když je Irák víc vzdálený, co říkáte na situaci zde? Jak to dopadne?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.06.2014 14:37:46 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
 Dobrý den, pane Víte, děkuji za dotaz. Pokud jde o vývoj na Ukrajině, nemám důvod, abych své názory měnil. Je to více než dva měsíce, kdy jsem na půdě Parlamentních listů sdělil, kdo vyhraje volby (Petro Porošenko) a co bude dělat po volebním vítězství (pod heslem národního smíření bude pokračovat v trestní operaci). Vůbec ale není jasné, komu vlastně po volbách děkoval za důvěru (Ďakuju za doviru, jak stálo na velkoplošných plakátech). Už dávno jsem uváděl, že Porošenko konzultoval na americké ambasádě průběh majdanské operace téměř denně. Dnes se zdá být jisté, že byl dokonce již delší dobu americkým agentem a že ukrajinské elity, včetně Julije Tymošenkové, mají kriminální pozadí. Ve hře je snaha o vtažení Ukrajiny do NATO, oslabení Ruska (i když sevastopolskou základnu už Američané nezískají) i zkomplikování situace Evropské Unie. Američané nepohrdnou ani zásobami uhlí, manganu, železné rudy a břidlicového plynu, s nímž už mají své zkušenosti doma. Američané se neštítí spolupráce s otevřenými  fašisty a pohrobky banderovců. A mezitím teče krev, raněných a mrtvých jsou už tisíce. Toto šílenství se týká i nás komunistů, protože tam, kde vládnou ukrajinští šovinisté, hoří sekretariáty KS Ukrajiny. Došlo k vypálení domu šéfa ukrajinských komunistů Petra Symonenka (osobně ho znám, je to umírněný a skutečně demokratický politik), k jeho fyzickému napadení v parlamentu (Verchovna rada) a dokonce i k atentátu na jeho osobu. Die Linke našla odvážné řečníky, kteří v Bundestagu toto běsnění napadli (Gregor Gysi a Sahra Wagenknechtová, oba dva také znám již po dlouhá léta). Mrzí mne, že česká levice nemá předáky této úrovně. Bez spolupráce EU a Ruské federace se situace řešit nedá, tím spíše, že viceprezident Joe Biden ujistil ukrajinskou reprezentaci, že Američané za nimi stojí. Psal jsem, že řešením pro zachování celistvosti zbytkové Ukrajiny by mohla být federalizace, že unitární stát na Ukrajině je mrtvý. Ale Američané tuto majdanovskou fikci dále podporují. Uvidíme, jak se do hry vloží nová Evropská komise. Její složení se bude projednávat na začátku činnosti Evropského parlamentu. 

O tom, jak dopadne americké dobrodružství v Iráku, jsem mluvil na půdě české Poslanecké sněmovny roku 2003 a polemizoval jsem s americkou invazí. Přesně jsem předpověděl její ekonomické důsledky. Znal jsem totiž Irák osobně a věděl jsem dost o amerických plánech. Mimo jiné, v květnu 2001 se na webu ocitla americká energetická koncepce, která počítala s nutností zvýšit dovozy ropy do roku 2020 o 60% s tím, že se této nutnosti musí přizpůsobit i zahraniční politika. Dnešní energetická doktrína USA je sice jiná (prioritou je soběstačnost), ale k rozvrácení regionu Blízkého východu už došlo. Dnes už víme přesně, jak to vlastně bylo. Ekonomové Stiglitz a Bilmesová spočetli, že přímé a nepřímé náklady na iráckou válku jsou 3 biliony dolarů. K tomu si přičtěte zničenou prestiž USA a Západu v celé oblasti. A islamisté, kteří za Saddáma neměli šanci, jsou na koni. Zpackaná invaze, zpackaná poválečná rekonstrukce. Veřejným tajemstvím je, že Američané dnes hledají, symbolicky řečeno, Saddáma číslo 2. Současná fáze přinese krvavý rozklad Iráku, který se z tohoto otřesu těžko sám vzpamatuje. Americké bombardování nic nevyřeší a do pozemního zásahu se jim chtít nebude. Možná se zatřesou i monarchistické režimy v regionu. Cena ropy opět poroste, se všemi důsledky a dopady na světovou ekonomiku. Mohl bych o všech těch negativních důsledcích psát dále, ale je to asi zbytečné. Ve středověku se říkalo: quos Deus perdere vult, dementat. Koho chce Bůh zatratit, zbaví ho rozumu. Jenže nejvíce bývají potrestáni a postiženi ti, kteří myslí.