Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.06.2014 6:52:45 - EvaDolejšová

Penze a dan´ové ráje

Dobrý den vážený pane poslanče,dovolte mi jednu možná hloupou ,laickou otázku.Má ČR zmapováno kolik podniků,kolik podnikatelů odvádí svoje daně ,,vděčně,vlastenecky,, v dan´ových rájích?.Mohli by občané znát jména těchto ,,nezištných VLASTENCŮ,,? Možná že za hubičku jim stát dal prostředky k podnikání,zajistil otroky zaměstnance za minimální a podprůměrné mzdy a tohle je vděk? Také by mě zajímalo, když tam odvádějí NAŠE DANĚ zda jim DAN´OVÉ RÁJE pak vyplácejí důchody, zajišt´ují zdravotní péči a vše ostatní. Nebo si těmito nižšími daněmi,úniky NASPOŘÍ TOLIK,že se stanou sami sobě na jakémkoliv státu zcela nezávislí? Možná jsou to hloupé otázky,ale nestydím se za ně.Pouze v případě,že Vás okrádám o vzácný čas.Děkuji za odpověd´.PS Stejně je ale nepochopitelné,že tam,kde má stát 2/3 majoritní práva / snad i v ČD / dovolí vyplácet i velice prodělečným genředitelům,manažerům za neschopnost, prodělávání tak obrovské peníze.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.06.2014 11:18:09 - Ing. Jiří Dolejš

Díky za váš dotaz, problém s daňovými ráji je samozřejmě důležitý. Musíme si přitom uvědomit že  existuje vysoká míra volného pohybu kapitálu, což umožňuje optimalizaci daní i .odliv zisku. Jednoduchý zákaz na české úrovni nemůže být příliš účinný, důležitá je mezinárodní a nadnárodní úroveň . Daně, které by mohly být takto vybrány a nejsou, jdou do bilionů. Evropská integrace nabízí tento problém řešit alespoň na unijní úrovni. Daňové ráje nejsou jen v exotických destinacích, ale jsou i v EU (např. Lucembursko, Kypr), firmy které zde mají sídla lze snadno ověřit z rejstříků, to nám ale moc nepomůže.

Klíčová je oblast obcházení daňových povinností, která je často legální jako tzv. daňová optimalizace, a i u pochybností minimálně platí „není li žalobce, není ani soudce“. Z důvodů daňové konkurence může být výhodné přesunout kapitál do některých oborů (ropné pole, prioritní akcie, finanční deriváty, různá nehmotná aktiva atp.) a nebo do daňových rájů (tax heaven), tedy lokalit s nízkými daněmi a diskrétní politikou, pokud jde o finanční tajemství. Otázkou je jak omezit prostor pro legalizaci těchto věcí.Musíme si uvědomit, že jednotný daňový systém není ani v EU. Harmonizace daní tu existuje jen u některých otázek daňové správy, u účetních standardů a u minimálních sazeb nepřímých daní.  EU si vytyčila akční plán snížit objem úniků do daňových rájů do roku 2020 na polovinu. Akční plán počítá mimo jiné i se zavedením kódu daňových poplatníků a daňového identifikačního čísla EU. Do celoevropské strategie proti daňovému deficitu by měla patřit i jednoznačná definice daňových rájů a společné postupy proti agresivnímu daňovému plánování velkých společností. S tím souvisí i otázka nadužívání bankovního tajemství, kde se EU už léta snaží o průlom.  V EU je důležitá užší spolupráce s OLAF (evropský protikorupční útvar).

KSČM tento problém  ve svém programu má. Navrhujeme mimo jiné striktnější omezení přístupu firem s vazbami na offshore k veřejným financím (půjčkám, dotacím a zakázkám) a také k úlevám a daňovým prázdninám. Nástrojem postihu může být dodatečná srážková daň z příjmu nerezidentů v případě nežádoucích nelegálních transferů do zahraničí. Necelní omezení dotovaného dovozu lze zatížit kompenzačními platbami pro importéry. Evropský parlament může tlačit na vyšší standard otevřenosti obchodních informací a identifikaci vlastníků účtů. Pravidelnou agendou Parlamentu ČR je projednávání aktualizace bilaterálních smluv o dvojím zdanění (také o ochraně investic).