Potravinová soběstačnost
Hovoříte rád a často o potravinové soběstačnosti - jak by k ní vlastně chtěla SPO dospět. A týká se také banánů?
Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.
Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)
Odpověď
10.10.2014 10:02:50 - Jan Veleba
Naše potravinová soběstačnost je naprosto nedostatečná a
stále klesá, viz moje předchozí odpověď. Uvedu příklad. Ještě v roce 2008
naši zemědělci vyrobili pro zpracovatele 703 tisíc tun masa, kdežto za minulý
rok to bylo už jenom 447 tisíc tun! Výsledek tohoto procesu je tristní. Rok co
rok musíme vyvézt 2 až 3,5
mil. tun obilí, které u nás nemá z důvodu nízkých
stavů chovaných hospodářských zvířat spotřebitele. Většinu tohoto obilí
vyvezeme do Německa a do Polska. No a tam z něho vykrmí prasata a drůbež,
zaměstnají lidi a hotové maso exportují k nám! Z Německa to už je u
vepřového 130 tisíc tun ročně! A co s tím, jak to změnit? Jednoduše –
resort musí řídit kompetentní ministr, který musí mít kolem sebe odborníky
náměstky a předseda vlády musí mít národohospodářské cítění. Současná vláda je
po vládě Miloše Zemana od revoluce teprve druhá, která tyto základní ukazatele
splňuje. A to je málo a podle toho to také dopadá. A pokud se týká banánů, to
snad nemyslíte vážně …