Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.01.2016 16:12:21 - jana4843

zákaz množení zvířat

Pane ministře moc Vám fandím,ale chtěla bych se zeptat kdy budete projednávat zákon - zákaz množení zvířat - psů,koček,kožešinových zvířat
Nevím zda si uvědomujete jak zvířata trpí v klecích

Děkuji Celbová Jana Náchod - zastupitelka

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.01.2016 16:52:46 - Ing. Marian Jurečka

Dobrý den,

Ministerstvo zemědělství a Státní veterinární správa (SVS) jsou si vědomy problému. Jedná se o neevidované chovy především psů s nekontrolovanou produkcí zvířat určených k prodeji. Provozovatelé množíren zpravidla tvrdí, že zvířata chovají jen pro svůj osobní zájem, případně je pouze rozdávají, ale neprodávají. Při prováděných kontrolách lze jen velmi těžko prokázat, že se jedná o podnikatelský způsob chovu; zákon na ochranu zvířat proti týrání navíc nestanovuje žádný limit pro chov zvířat v zájmovém chovu.

Značným problémem je také provádění dozorových i sankčních opatření vzhledem k právu na zajištění nedotknutelnosti obydlí a vydaných judikátů Nejvyššího soudu, které ztěžují dozorovým i výkonným orgánům vstup a kontrolu v prostorách, kde jsou zvířata chována. MZe se pokusilo v rámci poslední novelizace zákona na ochranu zvířat v roce 2012 umožnit policii vstup do obydlí v případě důvodného podezření na týrání zvířat, vzhledem k rozhodnutí Poslanecké sněmovny však byl tento bod vypuštěn.

Vybraný a omezený okruh podmínek chovu psů a koček stanovuje vyhláška o stanovení podmínek při chovu psů a koček. Podmínky chovu psů stanovené v této vyhlášce se vztahují pouze na sdružení právnických nebo fyzických osob, která se zabývají chovem zvířat a na chovatele, kteří jsou jejich členy, nebo na podnikatele, kteří se v rámci podnikatelské činnosti zabývají chovem zvířat. Osoby, které se zabývají provozováním množíren, však organizovány v takových sdruženích většinou nejsou, a tuto činnost, až na výjimky, neprovozují ani jako podnikatelé. Vzhledem k těmto skutečnostem a k tomu, že mnozí množitelé provozují svoji činnost skrytě (činnost není nahlášena, na inzerátech neuvádějí adresy, mění telefonní čísla), je mnohdy velmi obtížné za současné právní úpravy kvalifikovat jednání chovatele jako protiprávní. SVS tak provádí šetření v množírnách především na podněty týkající se nevhodných podmínek v chovech. Ve snaze posunout řešení tohoto problému dále zahájily MZe a SVS spolupráci s Policií ČR.

Nyní jsou zvažována možná opatření. Změna vyhlášky by stanovovala i konkrétnější podmínky chovu zájmových zvířat, především psů a koček. V úvahu je však třeba vzít očekávané přínosy i zápory takovýchto opatření, jejich proveditelnost a s nimi spojené náklady.

Zároveň je nutné podporovat osvětu chovatelů a veřejnosti, důležité je připomínat budoucím i současným chovatelům, aby nekupovali zvířata od množitelů či překupníků, ale jen z řádných a prověřených chovů. Rovněž je třeba, aby si veřejnost uvědomila podíl viny těch osob, které si zvíře od množitele koupili - pokud budou mít množitelé odbyt, množírny nezaniknou.