„I policistům to bylo trapné.“ Za Petra Pavla na výslechu. V Bartolomějské

09.03.2023 4:44 | Kauza

Ve čtvrtek se celá politická reprezentace shromáždí na Pražském hradě, aby přihlížela inauguraci nového prezidenta České republiky Petra Pavla. Středeční dopoledne strávil pražský novinář a aktivní občan Jan Čížek na slavné pražské policejní služebně v Bartolomějské ulici. Právě tam totiž sídlí pražský odbor extremismu a terorismu, kam byl Čížek předvolán k vysvětlení svého „křivého nařčení kandidáta na prezidenta Petra Pavla“.

„I policistům to bylo trapné.“ Za Petra Pavla na výslechu. V Bartolomějské
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Jan Čížek se před prezidentskými volbami zajímal o názory prezidentských kandidátů. K tomu studoval i „volební kalkulačky“, ve kterých jsou jejich postoje shrnuty v přehledném ano/ne.

Při analýze postojů kandidáta Petra Pavla zjistil řadu věcí, se kterými se neztotožňoval. A na sociální síti tyto postoje kandidáta podpořeného Fialovou vládou přehledně sepsal. Z Pavlových odpovědí do volební kalkulačky podle Čížka vyplynulo, že tento kandidát podporuje projekt EU zvaný Green Deal, souhlasí s přijetím eura, podporuje vládní koncepci boje proti dezinformacím, souhlasí s přijímáním ekonomických migrantů, souhlasí s manželstvím i pro LGBT skupiny, a podporuje federalizaci Evropy.

K těmto prezidentovým postojům připsal důsledky, které by jejich uplatnění mělo. Například k Pavlově podpoře Green Dealu připsal, že tento projekt zdražil lidem elektrickou energii třikrát až desetkrát. Manželství pro LGBT podle Čížka znamená zneuctění svazku muže a ženy. Podporu federalizaci EU pak Čížek vnímá jako zánik samostatnosti České republiky.

„Petr Pavel je bezesporu krásný chlap. Má hezký vous. Sluší mu sako. To bezesporu. Problém je, že vše, co chce, je proti zájmům naší země,“ přidal Čížek osobní hodnocení.

Proto tohoto kandidáta vnímá jako „osobu vysoce toxickou a pro naši zemi závadovou“, přičemž zdůraznil, že jde pouze o jeho subjektivní hodnocení.

Příspěvek na svém facebookovém profilu zveřejnil ve čtvrtek 12. ledna, před prvním kolem prezidentské volby. Vnímal jej jako běžný komentář na sociální síti, který vyjadřuje jeho postoj.

Hodnocení, které bylo slušné a věcné. „V té hysterii, která kolem panovala, jsem do toho chtěl vnést trochu faktů a poctivé novinařiny,“ připomněl vypjaté časy před prvním kolem prezidentské volby.

Všimli si jej ale redaktoři webu Seznam Zprávy (SZ), kteří jej zařadili do svého projektu „bludy vs. fakta“. „Tentokrát vyvracíme sérii lží a polopravd virálního postu neúspěšného kandidáta za SPD Jana Čížka,“ uvedly SZ rozbor.

Vyvracení Čížkových tvrzení začíná konstatováním, že Green Deal dojednala vláda Andreje Babiše, aniž by SZ jakkoliv rozporovaly tvrzení o postoji Petra Pavla. Zato čtenářům vysvětlily, že ve zdražování elektřiny hraje „významnou roli ruská invaze“.

Tvrzení, že přijetí eura zvýšilo ceny na Slovensku, vyvracejí Seznam Zprávy slovy tamního ministra financí, že přijetí eura slovenskou ekonomiku zachránilo.

Upozorňování na téma migrace je prý „oblíbenou kartou SPD, která byla v minulých volbách použitá proti Jiřímu Drahošovi“.

Kromě zájmu rubriky „bludy vs. fakta“ měla ale celá věc pro Jana Čížka, prezentovaného redaktory SZ slovy „dlouhodobě známý svým agresivním vystupováním nejen na sociálních sítích“, i jiné negativní důsledky.

Aktivista a novinář Jan Čížek

Na počátku března obdržel výzvu k dostavení se na neblaze proslulou pražskou služebnu, kam před listopadem 1989 chodili na výslechy disidenti včetně Václava Havla.

Jan Čížek se tam měl dostavit v devět hodin s dokladem totožnosti a s průkazem pojištěnce k podání vysvětlení podle § 61 odst. 1 zákona o Policii České republiky.

Chodí jim desítky trestních oznámení denně

Ve středu dopoledne se proto komunální politik dostavil na odbor extremismu a terorismu.

„Policajti se chovali velmi slušně,“ zdůrazňuje Čížek. Jeden z nich, kterému byla celá situace evidentně trapná, se na závěr dokonce pokoušel vtipkovat, kdo všechno už v této budově musel svou verbální tvorbu vysvětlovat. I druhý kolega, přestože dělal ve dvojici „zlého“, se podle Čížka choval korektně a slušně.

Přesto je novinář a aktivista z toho, co se kolem jeho příspěvku odehrává, rozčílen. „Je to určitý druh šikany, protože tohle dřív policie rovnou odkládala. Dneska vás táhnou na Bartolomějskou, strávíte tam dvě hodiny, pak vám řeknou, že to posoudí, takže je to udělané, aby vás drželi v nejistotě a aby vás to poučilo, že už nic psát nemáte,“ uvedl Čížek pro ParlamentníListy.cz.

Policisté mu prý otevřeně přiznali, že konají na základě trestního oznámení, a že takových trestních oznámení jim na protiextremistický odbor chodí desítky denně. Ale jaké si policisté vyberou k dalšímu prověřování, a jaké nechají být, to podle Jana Čížka také vypovídá o dnešní době.

Jako politik a bývalý novinář, pro kterého je veřejná komunikace základem jeho práce, se ale nemíní nechat nijak ovlivnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTiamati , 09.03.2023 12:55:47
novinář Jan Čížek dnes podal trestní oznámení na Pavla Novotného za naprosto skandální video. Proč tohle neudělali redaktoři webu Seznam Zprávy?

|  12 |  0

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…