„Kde jsou jména?“ Rodiče obětí Davida Kozáka dostali e-mail a zlobí se

04.07.2024 13:40 | Komentář

„Jména našich dětí! Kde jsou?“ Rodiče obětí masového vraha z Filozofické fakulty UK Davida Kozáka se opět zlobí. Tentokrát na návrh památníku, který má jejich děti připomenout. Památník totiž nezahrnuje jména, jen oběti obecně vymezuje. Jak ParlamentnímListům.cz sdělili, vidí v tom rodiče jediný důvod: Zapomenout na pochybení, která ke tragédii vedla.

„Kde jsou jména?“ Rodiče obětí Davida Kozáka dostali e-mail a zlobí se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní průvod nazvaný Přenesení světla směřující k budově filozofické fakulty, u které vyhasly životy rukou šíleného střelce

V souvislosti s masovou vraždou na Filozofické fakultě jsou poslední dobou zmiňovány spíše otázky ohledně chyb policie před zásahem na fakultě a spousta prostoru byla věnována také parlamentní vyšetřovací komisi, která v této souvislosti vznikne.

Méně se už hovoří o samotné Filozofické fakultě a o tom, jak se vypořádává s připomenutím památky zastřelených studentů. Na jedné straně jsme byli svědky pietních shromáždění, na druhé straně je ale třeba vnímat i pocity pozůstalých, které mnohdy zcela nesouzní s tím, co vedení fakulty považuje za přijatelnou formu vzpomínky na oběti tragické střelby.

Velké rozčarování mezi některými pozůstalými způsobilo již umístění QR kódu na pamětním kameni, který má na Filozofické fakultě připomínat oběti vražedného řádění masového vraha Davida Kozáka. Mnozí to považovali za neosobní a nehodné vzpomínky na jejich děti.

Nyní Filozofická fakulta přišla s informací, která opět vzbudila vášně a nevoli z řad některých rodičů, kteří si přejí, aby byla na pamětním místě uvedena jména jejich dětí.

„Nestojím o žádný beztvarý kámen, a tím méně o nějaký QR kód, chci, aby naše děti měly důstojnou pamětní desku a aby fakulta zveřejnila jejich jména jako konkrétní připomínku toho, co se tam odehrálo,“ řekl ParlamentnímListům.cz jeden z rodičů, který si nepřeje být jmenován.

Další matka se s ParlamentnímiListy.cz podělila právě o výše zmíněnou aktuální informaci, která jí dorazila e-mailem přímo z Filozofické fakulty. Stojí v něm přímo toto: Přechodné pietní místo na náměstní Jana Palacha bude procházet úpravami. První z úprav bude umístění vzpomínkové věty. Navrhujeme, že bude v českém jazyce ve znění: „Všem obětem střelby na Filozofické fakultě UK dne 21. 12. 2023 – zemřelým, pozůstalým, zraněným, otřeseným.“

„Oni se za každou cenu brání tomu, aby tam byla zveřejněna konkrétní jména. Asi aby jim nepřipomínala jejich pochybení,“ reagovala na tato slova zmíněná miminka.

Zeptali jsme se na názor i člověka, který se zabývá střelbou na FFUK a hlavně tomu, co jí předcházelo a od samého začátku upozorňuje na chyby jak ze strany policie, tak ze strany fakulty.

Krajský zastupitel Středočeského kraje Martin Herman (ANO), který je také v kontaktu s několika pozůstalými, k tomu ParlamentnímListům.cz řekl, že za tím vidí ze strany Filozofické fakulty také snahu událost vymlčet.

„Podle mého názoru jde o zjevnou snahu zbavit se konkrétní odpovědnosti, nepřipomínat si konkrétními jmény to, co se stalo, ale jakýmsi imaginárním, neosobním způsobem to celé nějak kulantně uvést v zapomnění,“ nebral si Herman servítky a dodal, že osobně vidí pochybení nejen v řadách policie, ale i na fakultě.

„Není možné, aby se dva proděkani dozvěděli od policie o možnosti, že v budově fakulty je ozbrojený a nebezpečný student, následně se účastnili porady vedení fakulty, a to nijak nezareagovalo. Zodpovídat se musí i oni!“

Lenka Šimůnková, mediálně nejznámější matka oběti Kozákovy střelby, ParlamentnímListům.cz poskytla svou odpověď na dotyčný mail. „Jména našich dětí!!!“ zdůrazňuje, co jí chybí. A výhrady má i k textu. „Vhodný a pravdivý text by mohl začínat takto: Ze zanedbání a pochybení PČR a FF UK!!!“ navrhuje doslova.

Dodejme, že otevření zmíněného přechodného pietního místa proběhlo na konci června a jak bylo uvedeno samotnou FF UK, bude postupně procházet úpravami. 

„Nechceme připomínat čin, který nás před půl rokem zasáhl, vzpomínáme na ty, které jsme tehdy ztratili. Jejich odchod zasáhl naši fakultu, naše kolegyně a kolegy z Univerzity Karlovy i jiných institucí a velkou část veřejnosti. Chceme jim i sobě nabídnout místo, kde lze obětem věnovat vzpomínku,“ vyjádřila se v této souvislosti děkanka FF UK Eva Lehečková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

z toho rakušan a spol. nevyváznou - dříve či později pravda vyjde na povrch a budou padat hlavy !!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 04.07.2024 16:04:07

|  27 |  0

Další články z rubriky

„Kde jsou jména?“ Rodiče obětí Davida Kozáka dostali e-mail a zlobí se

13:40 „Kde jsou jména?“ Rodiče obětí Davida Kozáka dostali e-mail a zlobí se

„Jména našich dětí! Kde jsou?“ Rodiče obětí masového vraha z Filozofické fakulty UK Davida Kozáka se…