Brežněv znechuceně o Dubčekovi. Objevené privátní deníky nešetří nikoho

31.08.2020 13:52 | Zprávy

MOSKEVSKÉ ARCHIVY PROMLOUVAJÍ Byl začátek roku 1969 a vůdce SSSR přemýšlel o situaci v Československu. Další z dokumentů, které prezentuje historik Michal Macháček, přibližuje uvažování Leonida Brežněva o Alexandru Dubčekovi a jeho případném nástupci, stejně jako jeho přemítání, co by se dělo, kdyby SSSR vojensky nezasáhl proti Československu. Z dalších dokumentů je vidět, že příliš valné mínění neměl Brežněv ani o „levých silách“ v KSČ, které okupaci ze srpna 68 otevřeně podporovaly.

Brežněv znechuceně o Dubčekovi. Objevené privátní deníky nešetří nikoho
Foto: Wikipedie
Popisek: Leonid Iljič Brežněv

Případ Palachovy sebeoběti byl organizován pravicovými představiteli. Nyní se hovoří, že kontrarevoluce nebyla, jiní hovoří, že ještě bude – ona ale už je. Dubček si neuvědomuje, že je loutkou, kterou vedou pravičáci ke svým cílům. Po celý minulý rok nikdo neobjasnil, co znamená „socialismus s lidskou tváří“ (tvrdili, že je to tajné). Těžko soudit, kde by dnes bylo Československo, kdyby vojska nevstoupila. Vojska, která se nacházejí v Československu, se nacházejí na našem teritoriu v rámci Varšavské smlouvy, aby chránila naši nezávislost, sám pro sebe si písemně zhodnotil sovětský vůdce Leonid Iljič Brežněv situaci v sovětskými vojsky obsazeném Československu začátkem roku 1969, čili krátce před výměnou Alexandra Dubčeka za Gustáva Husáka v čele KSČ.

„Krásný Moldavan“, jak svého milce Brežněva prý pojmenovával Josif V. Stalin, patřil mezi komunistické funkcionáře, jejichž kariéra započala na sovětské Ukrajině v dobách velkého Stalinova teroru, který uvolnil prostor pro kariérní vzestup minulostí nezatížené komunisty. Během druhé světové války byl činný v Rudé armádě a účastnil se řady bojů, především jako politruk 18. armády, která se podílela na osvobozování Československa. Zúčastnil se přitom i sjezdu národních výborů Zakarpatské Ukrajiny, kde byl přijat manifest úspěšně volající po připojení této oblasti k sovětské Ukrajině.

DOKUMENTÁRNÍ FILM O L. I. BREŽNĚVOVI

Po válce postupoval Brežněv strmě vzhůru stranickou hierarchií, stanul postupně v čele Moldávie, Kazachstánu, zodpovídal za resort zbrojního průmyslu a kosmonautiky, stal se členem politbyra a v roce 1960 předsedou prezidia Nejvyššího sovětu Sovětského svazu, tj. oficiální hlavou státu. Brežněvova kariéra byla klíčově spjata s Nikitou Sergejevičem Chruščovem, který se stal jeho patronem. Vzájemně se podporovali až do první poloviny 60. let, kdy Chruščovovy personální rošády a chaotické návrhy reforem vnášely pocit nejistoty i mezi členy nejvyššího stranického vedení, kteří se včetně Brežněva postavili proti svému dosud uctívanému vůdci. Chruščov, jenž byl v říjnu 1964 zbaven všech politických funkcí a penzionován, nazval Brežněva „úlisným hadem“.

Politickou moc převzalo kolektivní vedení, přičemž prvním tajemníkem sovětských komunistů se stal jako kompromisní kandidát právě Brežněv. Nejméně vadil a ostatní ho mylně podceňovali. Byl chápán jako přechodné řešení, přestože v nejvyšší funkci, k níž postupně přiřadil nespočet dalších, ve skutečnosti vydržel rovných 18 let a většinu ostatních spiklenců i konkurentů s přehledem politicky přežil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Kde jsou jména?“ Rodiče obětí Davida Kozáka dostali e-mail a zlobí se

13:40 „Kde jsou jména?“ Rodiče obětí Davida Kozáka dostali e-mail a zlobí se

„Jména našich dětí! Kde jsou?“ Rodiče obětí masového vraha z Filozofické fakulty UK Davida Kozáka se…