„Vařit na Expu v Ósace je pro celou Asociaci kuchařů a cukrářů velká čest. Budeme připravovat jídla ve stylu Czech Specials s moderním švihem,“ říká Tomáš Popp, manažer Asociace kuchařů a cukrářů a Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR a představuje speciální menu: „Jako předkrm se bude podávat pohankový tatarák, křepelčí vajíčko a pohankový popcorn s pažitkovým olejem, jako hlavní chod kachní prso servírované s bylinkovou nádivkou s kaštany a kachními játry a smetanovou kedlubnou, kaštanovým pyré a jako desert klasické lívance se švestkovou omáčkou a švestkou flambovanou slivovicí.“
Menu Ósaka 2025 je inspirované původním československým menu, které se představilo na Expu v Ósace v roce 1970. „Československá restaurace Praha byla na Expu v roce 1970 hodnocena jako nejlepší. I tehdy se podávala kachna, my ji ale letos zabalíme do moderního hávu, vysvětluje Jiří Eichner, zakládající člen Staré gardy AKC, který je žijící legendou gastronomie.
Do Japonska vyráží každý měsíc členové juniorského i seniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů. Do Ósaky pojedou také členové Staré gardy kuchařů AKC ČR s podporou Marka Svobody, člena představenstva AKC. Světové výstavy se AKC účastní již podruhé. „Už na výstavě v Dubaji v roce 2021 uvařili skvělé menu členky a členové juniorského Národního týmu,“ dodává Tomáš Popp.
Máte důvěru k instituci papeže coby hlavy katolické církve?Anketa
Spolupráce mezi Asociací kuchařů a cukrářů a Národním zemědělským muzeem se od roku 2017 zaměřuje jak na popularizaci české gastronomie, tak na vzdělávání odborníků i veřejnosti. Stará garda kuchařů AKC se pravidelně účastní akcí pro veřejnost (např. Letenská husa, Letenské prase, Bylinkový den) a během kuchařských workshopů přibližuje návštěvníkům historické receptury. Členové AKC vedou také kurzy vaření pro veřejnost, které NZM od roku 2017 pořádá. Od roku 2022 se koná soutěž profesionálních kuchařů a studentů kuchařských oborů Český kapr.
„Kuchaři z juniorského i seniorského Národního týmu AKC se připravují u nás v Gastrostudiu NZM na tuzemské i mezinárodní kuchařské soutěže. Máme velkou radost z toho, že nás úspěšně reprezentují ve světě,“ říká ke spolupráci generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.
Czech Specials je partnerský projekt agentury CzechTourism a Asociace kuchařů a cukrářů ČR, jde o certifikační značku, která garantuje, že v certifikovaných restauracích a cukrárnách se podávají autentické české pokrmy připravené s nejvyšší péčí a kvalitou.
„Podporujeme českou kuchyni a především ty, kteří ji nabízejí v té nejlepší kvalitě – ať už v tradiční, nebo moderní formě,“ říká k projektu Lenka Nováková, manažerka pro mezinárodní marketing na vzdálených trzích a projektu Czech Specials CzechTourism.
Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také dalších pět poboček – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. Jednotlivé pobočky jsou zaměřeny tak, aby svou vědecko-výzkumnou, akviziční a prezentační činností komplexně pokrývaly zemědělství a jeho příslušné obory v celé šíři. Muzeum nabízí řadu lektorských programů a každoročně pořádá několik desítek tematických akcí pro veřejnost. Virtuální prohlídku NZM Praha můžete zhlédnout ZDE, více informací najdete ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva