Telefony drnčely. A po zrušení 168 hodin Fridrichové se prý půjde dál

09.08.2024 4:44 | Kauza

Jak to bylo se zrušením pořadu 168 hodin? Zdroje ParlamentníchListů.cz uvádějí, že nešlo o žádné unáhlené rozhodnutí nového šéfa ČT, ale svůj vliv měli i jiní lidé, kteří na Kavčích horách působí dlouhá léta. S Norou Fridrichovou jim došla trpělivost. Její dnes už bývalý pořad zřejmě nebude jediný, čeho se dotknou změny. ParlamentníListy.cz přinášejí na základě zjištění z několika důvěryhodných zdrojů blízkých vedení ČT komplexnější pohled na celou situaci.

Telefony drnčely. A po zrušení 168 hodin Fridrichové se prý půjde dál
Foto: Repro ČT
Popisek: Moderátorka 168 hodin, Nora Fridrichová

Generální ředitel ČT Jan Souček se nedlouho po svém nástupu pustil do práce rázněji, než se obecně očekávalo. Dokonce i zasvěcení mluví o tom, že v některých ohledech bylo očekáváno spíše opatrné našlapování a postupné drobné změny než radikální řez.

Jde o zrušení pořadu 168 hodin, který po osmnáct let v neděli večer moderovala Nora Fridrichová. Relace byla opakovaně v průběhu let terčem kritiky veřejnosti i politiků a v řadě případů se jím musela zabývat Rada České televize kvůli stížnostem na nevyváženost.

Podle informací redakce ParlamentníchListů.cz ze zdrojů zevnitř České televize se možnost zrušení kontroverzního pořadu Nory Fridrichové řešila už na jaře tohoto roku. Důvodem měly být stížnosti, které se na Kavčí hory hrnuly kvůli obsahu pořadu. Týkaly se především údajné neobjektivity. Stručně řečeno, že si Fridrichová vybrala téma, osobu, která v pořadu mluvila, ale protistrana nedostala prostor vyjádření.

Přestože se obratem po oznámení zrušení pořadu zorganizovala skupina asi deseti demonstrantů vedená známým aktivistou Peszynským, zpráva nevyvolala žádné velké pobouření, jak by možná někteří čekali.

Důvodem může být i to, že podle zdrojů z ČT, s nimiž redakce ParlamentníchListů.cz hovořila, je faktické odstranění Fridrichové z televizní obrazovky úlevou i pro šéfy divize zpravodajství a publicistiky Petra Mrzenu a Michala Kubala.

„Delší čas bylo 168 hodin předmětem sporů, každou chvíli se řešily nějaké problémy. Kubal s Mrzenou už ten pořad ani nechtěli mít pod sebou v divizi zpravodajství a měli vykládat, že pokud by se měl dál vysílat, ať si to dělá někdo mimo Kubalovu redakci. Mluvilo se o tom už na jaře,“ odhaluje podrobnosti důvěryhodný zdroj blízký vedení veřejnoprávní televize.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dotaz na finance Marka Hilšera skončil útokem jeho manželky

4:38 Dotaz na finance Marka Hilšera skončil útokem jeho manželky

Založil senátor Hilšer účelově vlastní politické hnutí kvůli tomu, aby od státu kromě senátorského p…