AMSP ČR: Nedostatečná komunikace vlády zvyšuje právní nejistotu pro firmy

15.10.2024 10:22 | Tisková zpráva

V říjnu 2022 bylo ukončeno připomínkové řízení k návrhu zákona o účetnictví, který měl mimo jiné přiblížit české právní předpisy mezinárodním účetním standardům. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vyjadřuje vážné obavy z nedostatečné komunikace ze strany ministerstva financí a vlády ohledně postupu prací na tomto zákoně a souvisejících předpisech.

AMSP ČR: Nedostatečná komunikace vlády zvyšuje právní nejistotu pro firmy
Foto: AMSP ČR
Popisek: logo AMSP ČR

Tento nedostatek informací trvá už měsíce, přestože změny mají vstoupit v platnost už 1. ledna 2025! Řada expertů dokonce varuje, že k tomuto datu nebude předloženo funkční řešení a že reálné provedení může být ohroženo i k 1. lednu 2026.

Malé a střední podniky, které nemají specializovaná oddělení pro legislativní změny, potřebují dostatek času na přípravu. Náhlé a nejasně komunikované změny snižují právní jistotu a podkopávají předvídatelnost práva. Stabilita a předvídatelnost, zejména v účetní oblasti, jsou přitom zásadní pro atraktivitu českého podnikatelského prostředí, a to nejen pro zahraniční investory, kteří hledají bezpečné a stabilní trhy.

Při současném vývoji je pravděpodobné, že se nové znění zákona o účetnictví posune až na 1. leden 2027. Nicméně klíčové změny, jako např. zvýšení limitů pro povinný audit, by mohly být zavedeny dříve prostřednictvím novelizace stávajícího zákona – pokud o tom rozhodnou předkladatelé a zákonodárci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Rudolf Salvetr byl položen dotaz

Chápu vás dobře, že máte dojem, že žijeme v blahobytu?

A k tomu navyšování věku odchodu do důchodu. Proč bychom měli do důchodu odcházet skoro nejdéle ze všech zemí v EU? Vám se to říká, že se dá po 60 pracovat, když jste v politice. Ta se opravdu dá dělat i v pozdějším věku, ale jak k tomu přijdou lidé, co dělají třeba manuálně, jsou celý den na nohách...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

MHMP: Jsme blíž k výstavbě nového sídla Agentury Evropské unie pro Kosmický program

13:28 MHMP: Jsme blíž k výstavbě nového sídla Agentury Evropské unie pro Kosmický program

Rada hl. m. Prahy na svém pondělním jednání rozhodla o výběru dodavatele veřejné zakázky na transfor…